Waterschappen zetten crisisteam in door droogte

Waterschappen zetten crisisteam in door droogte

REGIO - Door de aanhoudende droogte nemen de waterschappen nog meer maatregelen. Er is zelfs een crisisteam opgezet die de situatie per dag in de gaten houdt. 



Het blijft aanhoudend droog in Nederland. Ook voor de komende weken wordt weinig tot geen neerslag verwacht. De Achterhoek behoort zelfs tot een van de droogste gebieden in Nederland. In het beheergebied van Waterschap Rijn en IJssel doen zich nog geen grote problemen voor. Wel wordt de droogte steeds zichtbaarder en neemt het waterschap de nodige maatregelen. 



Bruggen koelen



Door de hoge temperaturen kunnen de stalen brugdelen van de Oude IJsselbrug uitzetten. Om te voorkomen dat bediening van de brug niet meer mogelijk is wordt er sinds een tijdje koeler oppervlaktewater over de brug gegooid. Mogelijk worden komende week nog meer bruggen gekoeld.



Sproeiverbod



In een groot deel van de Achterhoek en de Veluwe geldt inmiddels een sproeiverbod. De komende tien weken mogen boeren niet sproeien  met water uit beken, sloten en kanalen. Als de droogte aanhoudt mogen boeren met een eigen watervoorziening ook niet meer sproeien. Handhavers van de waterschappen controleren of het verbod wordt nageleefd. 



Zwemwater



De watertemperatuur van beken en sloten loopt verder op. In warmer water zit minder zuurstof. Dit kan vissen fataal worden. Door de hoge temperatuur neemt ook de kans op andere waterkwaliteitsproblemen, zoals blauwalg en botulisme, toe. Wanneer je een dode vis of watervogel zit wordt je verzocht dat te melden bij het waterschap. Check voordat je gaat zwemmen goed de berichtgeving over je zwemlocatie om te kijken of er geen blauwalg of botulisme is. 



Douchen



Ook als je geen boer bent moet je voorzichtig doen met water. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat adviseert om zuinig aan te doen met water. Zo kun je beter niet douchen wanneer het nog heel warm is buiten, en douch niet te lang. 



Natuurbranden



Een groot risico door de droogte zijn natuurbranden. Door iets kleins zoals een stukje glas kan droog gras al in de brand vliegen. Zo stond maandag in Vorden een groot veld in de brand. In Brummen was diezelfde dag ook een klein natuurbrandje. Het advies is daarom ook om voorzichtig aan te doen met open vuur en sigaretten. Met vliegtuigjes wordt over de provincie gevlogen om branden op tijd te ontdekken.



Klimaat



Het waterschap is bang dat we nog vaker te maken gaan krijgen met dit soort droogte. "De droogte van dit jaar is geen incident", vertelt dijkgraaf Hein Pieper aan Omroep Gelderland. "We denken dat we de komende jaren steeds vaker te maken gaan krijgen met lange kurkdroge periodes. Het wordt de grootste uitdaging voor de waterschappen." Gemeenten moeten de komende jaren knelpunten in hun gebied in kaart gaan brengen. 



LEES HIER ALLES OVER DE DROOGTE



Door: mediapartner LokaalGelderland


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free