GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Deel Schaarsbeek schoongemaakt naar incident mestsilo
AALTEN - Een traject van de Schaarsbeek wordt deze week schoongemaakt, omdat een deel van de mest uit een mestsilo in Aalten zich heeft afgezet aan de oevers van deze beek. Dit blijkt uit de laatste metingen van Waterschap Rijn en IJssel. De mest was in de beek beland na het incident met een mestsilo twee weken geleden. Het gaat om een traject van ongeveer 200 meter ter hoogte van de brug aan de Pastoordijk in Aalten. Dit traject moet vóór het weekend worden schoongemaakt.
Schoonmaken
Op dit traject heeft zich in de binnenbochten een laag mest afgezet van ongeveer 50 cm dik. Het waterschap heeft de eigenaar van de mestsilo laten weten dat het traject voor komend weekeinde moet worden schoongemaakt. Zo wordt voorkomen dat de mest over een groter traject verspreid wordt, in het geval dat het komend weekend gaat regenen (huidige weersverwachtingen).
Het waterschap controleert uiteindelijk of de beek schoon is en meet vervolgens weer de fostaat- en stikstofconcentraties om te controleren of deze dalen. Verder benedenstrooms in de Schaarsbeek zijn op de bodem geen mestafzettingen aangetroffen.
Nutriënten
In mest zitten belangrijke voedingstoffen voor planten, zoals stikstof en fosfaat. Op de (water)bodem komen deze langzaam vrij. Zo kan een (dikke) laag mest nog heel lang zorgen voor de ongewenste aanvoer van voedingstoffen met, als het water opwarmt in het voorjaar, explosieve planten- en algengroei tot gevolg. Bovendien komen bij opwarming allerlei rottingsprocessen op gang die zorgen voor stank. Het is daarom belangrijk dat de mestlagen zo snel mogelijk verwijderd worden.
Monitoring
Na het incident eind februari heeft het Waterschap de beek steeds goed in de gaten gehouden. Eind vorige week werden in watermonsters sterk verhoogde fosfaat- en stikstofconcentraties waargenomen. Bij veldcontroles bleek bovendien dat de oevers lokaal sterk vervuild zijn. Ook na de schoonmaakactie houdt het waterschap de beek in ieder geval tot in het groeiseizoen in de gaten.