Dick van Welzen winnaar Euregio Poëzieprijs

De Euregio Poëzieprijs 2013 wordt toegekend aan Dick van Welzen uit Gorssel. Hij ontvangt zaterdag 22 juni a.s. tijdens het evenement
Midzomertuin 2013 in Vestingpark Huize Bernardus een cheque t.w.v.1000 euro. Dan zal ook het paneel met het winnende gedicht onthuld worden dit gedicht daar lezen.

De, volgens de jury, 25 beste gedichten worden opgenomen in een Bloemlezing. Deze uitgave werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad. De presentatie van deze bundel is ook tijdens de Midzomertuin 2013.
Alle deelnemers worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn( krijgen op vertoon van een geldige legitimatie gratis toegang).

Nadat op Oudejaarsavond 2012 de laatste gedichten binnenkwamen, bleek, tot grote verassing, van de organisatie dat ruim 150 dichters hun werk hadden ingeleverd. Iedere deelnemer mocht maximaal drie gedichten inleveren . De jury kreeg daardoor bijna 450 gedichten ter beoordeling. Bovendien waren het gedichten in drie talen: Duits, Nederlands en het Nedersaksisch. Na een lang en intensief slotberaad koos de jury uiteindelijk unaniem voor het gedicht " Ik zal je dromen"

De schrijver van het gedicht Dick van Welzen (Leiden, 1947) is onderwijs- en organisatiesocioloog.
Hij publiceerde: 'In Balans' (2000) een bundel van filosofische en organisatiekundige essays en 'In Weerwil' (2012) een bundel van van 65 gedichten en 5 illustraties met eigen schilderijen. Zijn gedicht 'De IJssalon' behoorde in 2012 tot de 100 genomineerden voor de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Hij richtte in 2012 de dichterskring Gorssel e.o op.

Het idee dat Bredevoort als Boekenstad een 'literaire prijs ' zou moeten organiseren leefde al lang. Het werd in het najaar van 2011 realiteit toen vertegenwoordigers van een aantal organisaties bij elkaar kwamen. Bredevoort Boekenstad ligt op een steenworp afstand van de Duitse grens en heeft sinds haar ontstaan veel contacten met personen en organisaties in m.n. West-Munsterland. Dat het een "Euregio" prijs moest worden stond dus op voorhand vast en gelukkig werd dat idee ook direct ondersteund door het Euregio Mozerprogramm in Gronau. Ook ontving de organisatie van de Gemeente Aalten een waarderingssubsidie. Tijdens de Poëzienacht 2012 startten Dhr. Jan Bulten van Euregio Gronau en Burgemeester Bert Berghoef van de Gemeente Aalten de inschrijving voor de prijs.

En een jaar later wordt tijdens de Midzomertuin 2013 op dezelfde locatie de prijs uitgereikt aan de winnaar. Tijdens deze avond vol poëzie en muziek zijn er optredens van: Wim Hofman (winnaar Max Velthuijsprijs 2013). Frank De Vos(B) , Sina Klein(DE) , Lammert Voos, Monica Metz, De Kunstrijders, Miss -B-have en het Stadskoor Bredevoort Presentatie: Het Instituut voor Praktische Poëzie
Aanv: 20.00 uur Entree: 10 euro (overdekte zitplaatsen)

De organisatie spreekt hierbij haar enorme waardering uit voor de uiterst gedegen en betrokken werkwijze van de juryleden.
De leden van de Jury waren:
Drs. Nelleke Dansen (Aalten)
Dhr. Henk Lettink (Hoogeveen)
Dr. Susanne Schulte (Münster)
Dhr. Fred van de Ven (Hengelo OV)
Herr Hermann Wallmann (Münster)

Deze organisaties waren betrokken bij de uitvoering:
St. Vrienden van Bredevoort Boekenstad
Achterland Verlagscompagnie
St. Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmunsterland
Stiftung Künstlerdorf Schöppingen
Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie

De werkgroep heeft de organisatie van deze prijs met veel plezier gedaan en hoopt eenzelfde prijs in 2016 opnieuw uit te kunnen schrijven

Namens de Werkgroep Euregio Poezieprijs ,

Tonny te Loo (Stichting Bredevoort Kunstmanifestatie)


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free