Gezin gered door rookmelder

draadloos-koppelbare

In de nacht van 26 op woensdag 27 maart woedde er brand in een woning aan de Roggestraat in Halle. Een jong kind werd door de rookmelder op zijn slaapkamer gewekt en waarschuwde zijn ouders. De brand is ontstaan in de schoorsteen en doorgeslagen naar de slaapkamer van één van de kinderen. Het gezin bleef ongedeerd.

De Varsseveldse brandweer kreeg rond 01.45 uur de melding van de brand in de twee-onder-een-kapwoning. Ook een hoogwerker werd ingezet. De schoorsteenbrand was zo hevig, dat deze is doorgeslagen naar de kinderslaapkamer. Door de rookontwikkeling in de kamer activeerde de rookmelder en werd een slapend kind gewekt. Het kind waarschuwde direct zijn ouders die op hun beurt de brandweer belden.

Door de waarschuwing van de rookmelder en de snelle actie van de bewoners vielen er gelukkig geen gewonden en bleef de schade beperkt. De brandweer blijft de aanschaf van rookmelders adviseren. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als mensen slapen, ruiken zij vaak niets. Men wordt dus meestal niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt men al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Rookmelders zijn dus echt van levensbelang. De brandweer adviseert om rookmelders met regelmaat te testen. Op iedere rookmelder zit een testknop. De brandweer adviseert verder om ook een vluchtplan te hebben. Maak met andere bewoners afspraken over welke route er genomen wordt, mocht er brand uit breken. Spreek ook af wie eventuele huisdieren redt.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free