De activiteiten in het kader van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland werden dit weekend op 11 en 12 augustus afgesloten in Bredevoort. Bezoekers kregen een rondleiding door Bredevoort onder leiding van Prins Maurits, die Bredevoort in 1597 heeft veroverd van de Spanjaarden. In Boek op ’t Zand was een expositie ingericht over ‘Het leed van Gertrud’ vrouwe van Anholt en pandvrouwe van Bredevoort. Deze expositie over het leven van Gertrud von Millendonck, vrouwe van Anholt en pandvrouwe van Bredevoort is tot en met 15 september te bezichtigen in boek op 't Zand in Bredevoort. Het programma wordt op zondag afgesloten met twee buitenconcerten. De Vereniging Bredevoorts Belang is de organisator achter de activiteiten die in Bredevoort plaatsvinden. Op zaterdagmorgen 11 augustus werden de activiteiten in Bredevoort in Boek op ’t Zand geopend door burgemeester Bert Berghoef. Hans de graaf, voozitter van Bredevoorts Belang, ging uitvoerig in op de geschiedenis van Anholt en Bredevoort. Aanwezig was o.a. de Bürgermeister van Isselburg de heer Rudolf Geukes, Bürgermeister van Isselburg, waaronder Anholt valt. Ook aanwezig was Dr. van Krugten, archivaris van de Wasserburg Anholt.
De tentoonstelling, tweetalig, werd samengesteld uit archiefmateriaal, afkomstig uit de Wasserburg uit Anholt. Van het materiaal werden repro's gemaakt, dit In verband met de klimatologische omstandigheden in 'Boek op 't Zand' in Bredevoort. Daarom werd niet het originele materiaal uitgeleend. Erik Grijsen en Hans de Graaf zijn druk doende geweest met de samenstelling van de expositie. Vanaf 10.00 uur kon men de gehele dag de Bandritzer 561 bekijken. In deze Bandritzer kon men een korte tijdreis maken langs verschillende episodes van de Gelderse militaire geschiedenis. Om 12.00 en 15.00 uur werd het kanon bij de Kleine Gracht afgeschoten door Compagnie Onversaegt. Naast het grote kanon bij de Kleine Gracht beschikt de Compagnie sinds kort over een klein mobiel kanon. Deze werd meegevoerd in een optocht vanaf 't Zand naar de Kleine Gracht. Dit kanon kreeg de naam: 'Wimpken' genoemd naar Wim Tolkamp. Hij heeft veel werk verricht aan dit kanon. Dit kleine kanon werd zaterdagmorgen voor het eerst afgevuurd, nadat eerst drie schoten afgevuurd werden door het vaste kanon in Bredevoort. Verder waren er 's middags twee stadswandelingen onder begeleiding van Prins Maurits.
Wie dit zaterdag allemaal gemist heeft kan op zondag 12 augustus nog terecht in Bredevoort voor allerlei activitteiten.
Zie onderstaand programma:
Zondag 12 augustus:
10.00 – 17.00 uur Openstelling Bandritzer 561
12.00 uur Concert door Het Beleg van Nijmegen
13.00 – 17.00 uur Expositie ‘Het leed van Gertrud’
14.00 uur Stadswandeling onder begeleiding door Prins Maurits
15.00 uur Afschieten van kanon door Compagnie Onversaegt
16.00 uur Afsluiting door Burgemeester Berghoef en concert door muziekvereniging Excelsior
Routeboekje en informatiepanelen Voor de gelegenheid is een boekje uitgebracht met daarin twee fietsroutes langs oorlogsmonumenten en bijzondere WO II locaties in de gemeente Aalten. Daarnaast is een wandelroute door Bredevoort opgenomen, waarin de 16e en 17e eeuw, met onder meer de Spanjaarden en Prins Maurits, centraal staan. Langs de fiets- en wandelroutes staan op diverse routepunten informatiepanelen. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s in de gemeente Aalten. De algemene website van Gelegerd in Gelderland is www.gelegerdingelderland.nl. De activiteiten in de gemeente Aalten werden mede mogelijk gemaakt door het Toeristisch Platform Gemeente Aalten, gemeente Aalten, VVV Aalten, VVV Bredevoort, VVV Dinxperlo, Euregio, Aaltense Musea, Vereniging Bredevoorts Belang en het Grenslandmuseum.
Â
Â