GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Nieuwe, éxtra naam voor nieuwbouw Careaz in Lichtenvoorde
LICHTENVOORDE - Het woonzorgcomplex Antoniushove van Careaz in het centrum van Lichtenvoorde krijgt er een nieuwe naam bij. Het pand dat direct naast de kerk is gebouwd heeft een eigen ingang, is gelegen aan een andere straat en krijgt zodoende een eigen naam; Rapenburgerhof. De rest van het woonzorgcentrum blijft, zoals voorheen, Antoniushove heten.
Om tot deze nieuwe, éxtra naam te komen vroeg Careaz aan bewoners, familie en medewerkers om mee te denken. Dat leverde een veelheid aan suggesties op, waaronder Jozefhoeve, Ludgerhof, De Meisjesschool, De Noabers, De Rapenburg, de Gaper en het Kloosterhuis. De keuze is gevallen op Rapenburgerhof, een statige naam die past bij de uitstraling van het pand en die historisch verbonden is aan de locatie.
Rapenburg is een hele oude naam die in Lichtenvoorde al meer dan 300 jaar voor komt. Ook op andere plekken in Nederland komt de naam voor maar niemand kan deze echt verklaren. In de 18e eeuw sprak men in Lichtenvoorde al van ‘het huis op de Rapenborgh’. Ook de pastoor had een huis en schuurkerk op de Rapenborgh. In 1708 was er een officiële aantekening waarin melding werd gemaakt van een ‘hof aen de steenstrate voor den Rapenborgh gelegen’. Dus de straat is kennelijk genoemd naar een locatie die bekend stond als de Rapenborgh. Op de kadasterkaart van 1832 was er sprake van de Rapen Borgsche straat. Het nieuwe Antoniushove krijgt een hoofdentree aan de Varsseveldseweg 1 en Rapenburgerhof een eigen ingang aan de Rapenburgsestraat 33. Naar verwachting zal de verhuizing naar de nieuwbouw plaatsvinden in de tweede helft van september 2022.