Musical Jesus Christ Superstar in Zuiderkerk Aalten

Musical Jesus Christ Superstar in Zuiderkerk Aalten

AALTEN - Palmzondag, 25 maart a.s. begint de ‘Lijdensweek’. In deze aanloop naar Pasen zal de overbekende musical ‘Jesus Christ Superstar worden opgevoerd in de Zuiderkerk. In samenwerking met de groep IXI binnen de Protestantse Gemeente van Aalten is Musical Producties Gaanderen gevraagd deze musical in Aalten op te voeren.



De geweldige songs als ‘I Don’t Know How To Love Him’, ‘Superstar’ en het fenomenale ‘Gethsemane’ zullen ongeëvenaard klinken. Dat deze uitvoering aan het begin van de lijdensweek  plaatsvindt maakt deze rockopera tot een gedenkwaardige ervaring in de aanloop naar Pasen.                   



Het stuk behandelt, grotendeels vanuit het gezichtspunt van Judas, de laatste week uit het leven van Jezus. De rockopera beschrijft hoe Judas afstand neemt van Jezus, die in Judas' ogen de aandacht te veel op zijn persoon laat vestigen (als zoon van God, wat Judas niet gelooft) en te weinig op de goede daden die hij doet; Judas meent dat de aanvankelijk nobele beweging rond Jezus gestopt moet worden voordat zij uit de hand loopt. Tegelijkertijd zijn de hogepriesters bang voor het afkalven van hun gezag als steeds meer volk Jezus volgt en hem aanspoort hun land te bevrijden van de Romeinse overheersing. Deze houding van het volk beangstigt ook Jezus, die weet welk lot hem te wachten staat. Uiteindelijk vinden de hogepriesters en Judas elkaar en wordt Jezus verraden, waarna Judas uit wroeging zelfmoord pleegt. De lokale joodse heerser Herodes, aan wie Jezus wordt voorgeleid, beschouwt Jezus door de verhalen over zijn wonderen slechts als een amusante goochelaar en stuurt hem, als Jezus niet aan zijn verzoeken voldoet, teleurgesteld door naar Pontius Pilatus. Deze Romeinse gouverneur van Judea, die zelf geen kwaad in Jezus ziet, ziet zich door de druk van het volk, gecombineerd met Jezus' halsstarrige houding, gedwongen Jezus te laten kruisigen.



MPG een geweldige groep met een rijke ervaring



Al in 2001 oogstte MPG uit Gaanderen het eerste succes met deze musical met een respectvolle en eigentijdse vertolking van Jesus Christ Superstar. In 2003 en 2013 volgden opvoeringen in schouwburg Amphion met avond aan avond een uitverkochte zaal.               



Bij de spelers en vrijwilligers bleek deze musical een speciale plek te hebben veroverd. Het bijzondere verhaal en de schitterende muziek bleken onvergetelijk en vroegen om herhaling. "Op Facebook kwam de vraag voorbij of we niet een passietocht konden organiseren", vertelt voorzitter Frans ten Velde. Maar die was er in Doetinchem al. Al pratende met elkaar kwamen ze tot de formule van 'Jesus Christ on tour' en toen ging het gebeuren. Eerst een paar jaar in Gaanderen en Gendringen, daarna in Groenlo, ’s-Heerenberg, in de Eusebiuskerk en nu in Aalten.



De uitvoering wordt niet onnodig grotesk, niet met veel techniek, en de decors zijn niet enorm. MPG speelt de hele musical, alle nummers komen voorbij. Maar spel, techniek en orkest zijn kleiner. Dans en spel worden aangepast aan de  ruimte in de Zuiderkerk. De ene keer zal er gedanst worden in een gangpad, de andere keer misschien wel op de kansel of de orgelzolder. “De ruimte die we aantreffen wordt creatief gebruikt. Dat is nieuw voor ons, spannend, maar een heel mooie uitdaging", aldus voorzitter Ten Velde.



Ten Velde is zelf ook onder de indruk van het verhaal, dat de laatste dagen uit het leven van Jezus Christus hartverscheurend in beeld brengt. "Was Jezus vriend of verlosser, minnaar of Messias. Zijn identiteit lijkt soms gekmakend tegenstrijdig. Het volk draagt hem op handen, terwijl de hogepriesters hem als staatsgevaarlijk aanmerken. En Judas, wie was hij nou eigenlijk echt?" Ten Velde kan ook genieten omdat er stilgestaan wordt bij een stuk geschiedenis.



MPG staat borg voor de artistieke leiding van de cast, die bestaat uit circa 45 spelers en tientallen vrijwilligers. Per voorstelling treden ook zo'n tien kinderen van het kinderkoor op.



De voorstelling is op zondag 25 maart, aanvang 19.00 uur in de Zuiderkerk. De zaal gaat om 18.15 uur open. Het entreebedrag bedraagt € 13,50 voor volwassenen en € 6,75 voor de jeugd t/m 17 jaar.                                                                                                                                



De toegangskaarten kunnen bestelt worden via de webshop van KerkVenster, www.kerkvensterwebshop.nl De kaarten worden gratis thuisbezorgd. Kaarten zijn ook te koop bij de boekhandels Meneer Kees en Messink en Prinsen te Aalten.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free