Veel belangstelling RTG-vergadering licentieaanvraag lokale omroep Aalten.

Veel belangstelling RTG-vergadering licentieaanvraag lokale omroep Aalten.
Aalten - Dinsdagavond 7 maart was er veel publieke belangstelling voor de RTG-vergadering betreffende het advies aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) over de licentieaanvraag van een lokale omroep in de gemeente Aalten.
Per gemeente kan maar één lokale omroep worden aangewezen. Het Commissariaat voor de Media heeft voor de nieuwe periode vanaf 28 februari 2017 van twee mediainstellingen een licentieaanvraag gekregen namelijk van SLOAD (Stichting Lokale Omroep Aalten Dinxperlo) waartoe AFM behoort en Stichting Regionaal Media Centrum oost Nederland (SRMCON). SRMCON is de lokale omroep in de gemeente Oost-Gelre en Berkelland. Voordat het CvdM een beslissing neemt over deze aanvraag, moet de gemeenteraad van Aalten het CvdM adviseren of de beide aanvragers voldoen aan de eisen die de mediawet stelt. Beide aanvragers voldoen aan deze voorwaarden. Voorzitter Hylke ter Beest (Gelre FM) liet in aanwezigheid van René van Gils, voorzitter (Regio 8) weten open te staan voor samenwerking. Men wil samenwerken niet alleen met DinxperFM, maar ook met SLOAD. GelreFM wil haar neutrale rol inzetten om de kloof tussen de omroepen in de kernen Aalten en Dinxperlo te overbruggen. GelreFM, de Stichting Regionaal Media Centrum Oost Nederland, wil in dit verband samenwerken en samengaan met zowel SRCMCON inclusief Optimaal FM en de radio/tv-streeknieuwszender Regio 8. Men is van mening dat de lokale zenders zoals AladnaFM en DinxperFM lokaal actief kunnen blijven met behoud van de eigen studio in Aalten. Digitale audio-technieken, zoals DAB+, bieden volgens Hylke ter Beest en René van Gils, straks in de Achterhoek enorme mogelijkheden. De zender uit Aalten is straks in de gehele regio via DAB+ te ontvangen. Voorzitter Erik Luiten (SLOAD/AFM) is van mening dat de licentie in 2012 terecht bij AFM terecht is gekomen. Luiten: "AFM heeft 55 vrijwilligers en deze zijn continu aanwezig bij allerlei activiteiten in de gemeente Aalten. Commercie is bij ons niet de drijfveer. Er wordt bij ons echt de tijd genomen voor een verhaal van de gasten in onze studio. Hierdoor hebben we een enorm netwerk in onze gemeente. Licentieverlenging is nu de beste keuze. Samenwerking is meer voor de komende periode. Dit kan je niet op een namiddag doen". Luiten vindt het op dit moment nog niet verstandig.
Kortom er is wel de bereidheid tot samenwerking, maar de tijd is er nu nog niet rijp voor. Wethouder Henk Rijks: "de toekomst van de lokale omroepen wordt duidelijk anders. Men moet toegroeien naar nieuwe regionale ontwikkelingen. Het CvdM wil dat beide partijen gaan samenwerken. Er kan echter maar één licentie worden gegeven. Ik ben lichtelijk teleurgesteld dat samenwerking niet gelukt is".
Ans Plug, RTG-lid Progressieve Partij: "wat gaat men doen voor de kern Dinxperlo?" Voorzitter Erik Luiten (AFM): "we willen straks een gezamenlijke invulling geven aan onze omroep, ook voor Dinxperlo. We willen de Dinxperlose inwoners er meer in voorzien". De gemeenteraad neemt binnenkort een beslissing aan welke omroep de licentie wordt toegewezen.
*
 
Tekst: Leo van der Linde.
Foto's: Leo van der Linde.     

Foto's

Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 006.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 004.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 008.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 009.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 010.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 011.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 012.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 013.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 014.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 016.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 017.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 018.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 019.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 020.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 021.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 023.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 024.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 002.jpg
Aalten, RTG, licentieaanvraag, 7 maart 2017 003.jpg

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free