Oplossing zoekplaatje 'Jan met de panne': de meest bekende dorpsomroeper van Aalten

Oplossing zoekplaatje 'Jan met de panne': de meest bekende dorpsomroeper van Aalten
Het nieuws uit het dorp Aalten kunnen we tegenwoordig lezen via internet of het nieuws- en advertentieblad: Aaltens Nieuws. Dat ging vroeger heel anders in het dorp. We hadden een dorpsomroeper 'Jan met de panne'. Een schitterende opname van deze nieuwsbrenger. Op gezette tijden maakte hij zijn ronde door Aalten en maakte hij het laatste nieuws bekend. Dat deed hij door het slaan op een koperen pan. Iedereen wilde in die tijd weten wat voor nieuws er in het dorp was. Arend Jan te Slaa wordt beschouwd als de meest bekende dorpsomroeper van Aalten. Met een houten klepel sloeg hij op een koperen pand om daarna allerlei nieuws bekend te maken. Ook het aankondigen van aanbiedingen bij allerlei winkeliers vielen hieronder, bijvoorbeeld dat er twaalf bokkingen voor elf cent te koop waren bij de plaatselijke visboer.
De foto van 'Jan te Slaa' is gemaakt in de Peperstraat. Jan te Slaa is diverse keren afgebeeld op allerlei fotokaarten. Schilder Piet te Lintum heeft van het tafereel in de Peperstraat een schitterende aquarel gemaakt.
'Jan met de Panne' is ook afgebeeld op een pentekening van Piet te Lintum.
Er zijn ook fotokaarten gemaakt van deze bekende dorpsomroeper, zeer geliefd bij verzamelaars. Jan te Slaa was ook bekend als nachtwaker. Zijn klepper en ratel liggen in de vitrine van de Aaltense Musea. Hij was ook doodgraver, hulpbesteller, afslager bij veilingen en orgeltrapper. Kortom een manusje van alles. 
 
Foto, collectie: Leo van der Linde.

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free