GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
BREDEVOORT - Vrijdag 17 februari wordt in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk het populisme aan de orde gesteld. De Tegenlicht-aflevering ‘Uitdagers van de democratie’ staat op deze discussieavond centraal.
Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, ooit omarmd als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ziek onze democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we haar opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?
Maar allereerst rijst de vraag: wat betekent ‘populisme’ precies? Voormalig geschiedenisdocent Wim Scholtz is te gast om het begrip te duiden en van historische context te voorzien. Zijn de huidige populistische tendensen in de samenleving te vergelijken met andere populistische momenten in de geschiedenis, zoals het omstreden NSB-verleden? Aan de hand van het werk van prof. Kooy en streekhistoricus Henk Krosenbrink gaat Wim Scholtz nader in op de aantrekkingskracht van de NSB. Is er sprake van een vergelijkbare onvrede onder het volk? En zo ja: wat vertelt die onvrede ons en hoe dienen wij zelf en de politiek ermee om te gaan?
De discussieavond start om 20.00 uur, maar vanaf 19.00 uur is men al welkom om gezamenlijk de Tegenlicht-documentaire ‘Uitdagers van de democratie’ terug te kijken. De entree is gratis.
Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort
Datum en tijd: vrijdag 17 februari vanaf 19.00 uur