GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
'Verschuivende grenzen van goed en fout' Lezing door Ad van Liempt
'Verschuivende grenzen van goed en fout' Lezing door Ad van Liempt woensdag 15 juni 2016, aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) Oosterkerk, Oosterkerkstraat 1, Aalten Entree € 10,= (incl. koffie/thee)
Op woensdagavond 15 juni houdt de heer Ad van Liempt een lezing ‘Verschuivende grenzen over goed en fout’. De lezing sluit aan bij de expositie ‘Onderduiken in de Grensstreek’ met 44 bijzondere verhalen, die nog tot 28 augustus is te zien in de Aaltense Musea.
Ad van Liempt geniet bekendheid als journalist, schrijver en programmamaker, met name ook waar het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Zijn speciale interesse betreft de verhalen van gewone mensen in oorlogstijd. Zo vindt hij het bijzonder dat zoveel mensen in deze omgeving hulp boden aan onderduikers, onbaatzuchtig en vaak met gevaar voor eigen leven.
Er zijn ook andere verhalen bekend: dat mensen voor geld bereid zijn anderen te verraden. Over goed en fout wordt al jaren gediscussieerd in ons land. De bezettingstijd was decennialang een moreel ijkpunt en dat is het in zekere zin nog steeds. Maar in toenemende mate zijn er twijfelgevallen. Een burgemeester in oorlogstijd, die midden in het gewoel stond, moest een uitweg vinden in een lastige situatie. De ondergrondse in Aalten moest vaker dan eens een extreem moeilijke beslissing nemen. Hoe meer we weten van de gebeurtenissen en de mensen zelf, hoe lastiger een moreel oordeel mogelijk lijkt te worden over goed of fout.
Van Liempt neemt u mee op zijn zoektocht in het grensland tussen goed en fout in de bezettingstijd. Hij relativeert niet maar brengt nieuwe perspectieven aan en doet dat aan de hand van recent onderzoek en nieuwe verhalen.
Graag nodigen wij u uit de lezing bij te wonen en dit vooraf tijdig telefonisch te reserveren via tel. 0543-471797 of via email: info@aaltensemusea.nl
Korte Biografie Ad van Liempt (1949)
Ad van Liempt werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het boeiende geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij - tot zijn vertrek in 2010 - chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de justitiecrisis van 1998 en over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de tweede wereldoorlog (het boek ‘Kopgeld’). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verscheen zijn laatste boek: 'Aan de Maliebaan', over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog.
Van Liempt werd onderscheiden met een ‘Beeld en Geluid-Award’ en de ‘Ere zilveren Nipkowschijf’ voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Van Liempt wordt regelmatig geraadpleegd als adviseur vanwege zijn brede kennis waarbij hij hete hangijzers niet uit de weg gaat. Twee jaar geleden stelde de heer Van Liempt de tentoonstelling 'WO2 in honderd voorwerpen' samen, die te zien was in de Kunsthal in Rotterdam. Tijdens zijn zoektocht naar bijzondere voorwerpen kwam hij ook bij Markt 12, Onderduikmuseum in Aalten. De Scheveningse kap was te zien tijdens de tentoonstelling en het bijzondere verhaal hierover werd verteld ten overstaan van het publiek, waaronder Koning Willem Alexander.
Ad van Liempt maakt deel uit van de Raad van Advies van de Aaltense Musea.
Onderduikmuseum Markt 12, Aalten maakt deel uit van het bestuur van de landelijke Stichting Musea en Herinneringscentra en musea 40-45, www.SMH-40-45.nl
Zie voor meer informatie en de meest actuele openingstijden: www.www.aaltensemusea.nl