Uitvoering WSW is bij Laborijn op de juiste plek

Uitvoering WSW is bij Laborijn op de juiste plek
Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) op te dragen aan de uitvoeringsorganisatie Laborijn in Doetinchem. Aalten is voornemens toe te treden tot de Gemeenschappelijke Regeling Laborijn.
 
Met de komst van de Participatiewet per 1 januari 2015 werd besloten om de uitvoeringsorganisaties voor de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de WSW te ontbinden. Naar aanleiding daarvan besloot Aalten al eerder de uitvoering van de WWB bij Laborijn in Doetinchem te beleggen. Aan het besluit waar, na opheffing van Hameland, de WSW wordt uitgevoerd, is een lang en zorgvuldig traject voorafgegaan. Naast Laborijn is uitgebreid contact geweest met SDOA.
 
Wethouder Henk Wiltink: “Laborijn (voormalig Wedeo) kan met betrekking tot de uitvoering van de Participatiewet en de WSW de door ons gewenste dienstverlening bieden. Laborijn heeft veel ervaring met de uitvoering van de WSW en ze is bewezen succesvol in de begeleiding van sw-medewerkers en het zorgen voor een geschikte werkplek. Het is bovendien goed voor onze inwoners dat ze, als het over ondersteuning bij werken gaat, op één plek terecht kunnen.”
 
Maximale zekerheid
“Belangrijk is dat we bij Laborijn precies weten waar we aan toe zijn, we hebben alles rond ‘werk’ in een keer geregeld en weten exact wat ons dat gaat kosten: 1,4 miljoen Euro voor de uitvoering van de Participatiewet en de WSW. Door nu ook toe te treden tot de Gemeenschappelijke Regeling Laborijn kiezen we voor maximale zekerheid voor de lange termijn”, vervolgt Wiltink.
 
Aanvullende afspraken
De komende maanden worden afspraken gemaakt over het op een goede manier overdragen van de betrokken sw-medewerkers aan Laborijn. Op 1 januari 2017 komen deze medewerkers in dienst bij de gemeenten. “Er moeten nog veel details worden afgestemd en dat doen we heel zorgvuldig”, aldus de wethouder. “Belangrijk is dat de medewerkers hun werk en cao-afspraken houden. Los daarvan gaan we met iedere medewerker in gesprek.”
 
Eigen beheer
Schuldhulpverlening en armoedebeleid blijven ‘in huis’ bij de gemeente. Deze taken worden ook in de nieuwe situatie door medewerkers van het zorgloket van Aalten uitgevoerd. Daarnaast wordt in afstemming met Laborijn gekeken of het mogelijk is onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden in eigen beheer uit te laten voeren.
 
De gemeenteraad besluit op 14 juni 2016.
*


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free