Oplossing zoekplaatje: stoomtram in de Tramstraat Bredevoort.

Oplossing zoekplaatje: stoomtram in de Tramstraat Bredevoort.
Op dit moment is er in Aalten en Bredevoort veel interesse voor het stoomtrammetje van weleer. Kortom 'hang naar nostalgie'. Tot 1953 reed het stoomtrammetje in onze omgeving. Vanuit Bocholt ging de rit met de stoomtram richting grensovergang Heurne/Hemden naar Aalten. Hier passeerde het trammetje veerschillende plekken in het dorp Aalten, waar een halte stond aan de Dijkstraat en aan de Tramstraat. Vervolgens tufte het trammetje naar Bredevoort. Hier stond ook een tramhalte, vanzelfsprekend aan de Tramstraat.
Filmbeelden van één van ritten door Aalten en/of Bredevoort zijn helaas nog niet boven water gekomen. Wel maakte een lezer ons attent op een film van een tramrit van Terborg, Doetinchem richting Doesburg. We kregen een interessant artikel over de ingebruikname van de stoomtram in het stadje Bredevoort uit de AaltensChe Courant van 30 april 1910: "De opening van de tram is hier feestelijk gevierd. Van bijna alle huizen wapperde de driekleur. Om half 9 hield de Schuttersvereniging een rondtocht door de straten. Ongeveer half elf brachten twee rijtuigen van Aalten eenige commissarissen van de tram hier, terwijl in het eerste rijtuig de burgemeester was gezeten". Verder stond in de krant: "Een groote menigte nieuwsgierigen stond reeds te wachten toen de feesttram Breedevoort kwam binnenstoomen met de versierde locomotief voorop". Op de foto zien we de stoomtram met wagons bij de volkstuintjes aan de Tramstraat in Bredevoort.
Het personenvervoer per tram nam af door de opkomst van het autobusbedrijf van de Firma Veldhuis uit Aalten. Het vervoer van goederen per tram hield tot ca. 1953 stand. Hierna werden de tramrails op het traject Aalten-Bredevoort opgebroken. Alleen de naam Tramstraat herinnert ons nog aan het nostalgische tijdperk van de stoomtram.
*

Foto's

Bredevoort, stoomtram met wagons, bij volkstuintjes.jpg

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free