GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Oplossing Zoekplaatje: honderd jaar terug in de tijd: Postkantoor en Openbare Lagere School
Foto's: Leo van der Linde. Auteur: Leo van der Linde.
Ruim honderd jaar geleden was een fotograaf in het straatbeeld van Aalten een echte 'bezienswaardigheid'. De schooljeugd liep er graag voor uit om op de foto te komen. Tegenwoordig een alledaagse verschijning. Twee, drie of nog meer fotografen bij een gebeurtenis is een normaal beeld. In die periode werden door de firma 'Tulp' schitterende ansichtkaarten gemaakt in allerlei dorpen en steden in ons land. Ook Aalten werd aangedaan. De fotograaf van deze firma probeerde altijd zoveel mogelijk mensen in beeld te brengen. We kregen veel reacties op dit zoekplaatje. Op deze oude ansichtkaart zien we het Postkantoor aan de Kerkstraat omgeving Markt. Op de achtergrond zien we de Openbare Lagere School. De kinderen van deze school zijn blijkbaar even uitgelopen om op de foto te mogen. Een fotograaf was honderd jaar geleden een bijzondere verschijning in het dorpsbeeld. De Openbare Lagere School stond vroeger aan de Herenstraat. Het postkantoor was de plek waar men terecht kon voor allerlei zaken wat te maken had met: Post, Telegraaf, Telefoon (PTT). In het jaar van deze opname waren er niet veel telefoonaansluitingen in ons dorp. Op het Postkantoor Aalten aan de Kerkstraat kon men terecht in een 'openbare spreekcel' voor degenen die niet over een eigen telefoon beschikten. In 1915 waren er 27 telefoonaansluitingen in Aalten. Bredevoort telde 4 nummers. Het waren voornamelijk fabrikanten, middenstanders en huisartsen welke beschikten over een telefoontoestel. Fabrikant ten Dam & Manschot was de eerste welke over telefoon beschikte en had dus telefoonnummer 1. Het postkantoor in Aalten heeft later op verschillende locaties gezeten o.a. aan de Haartsestraat en de Peperstraat. Nu kent Aalten geen eigen postkantoor meer, postzaken kun je doen bij de Primera. De naam van het postkantoor is altijd verbonden gebleven aan dit pand. Nadat het postkantoor verhuisd was vestigde er zich Magazijn: De Post. Hier kon men terecht voor allerlei naaibenodigdheden zoals naaigarens, ook voor lingerie kon men hier terecht. Nu is er 'Postiljon Mode' gevestigd. Het pand is een monumentaal pand met een rijke historische geschiedenis.