Huisslacht in Aalten door slachter: Berendsen 1986-1992

Video: Annie Vreeman Auteur: Leo v/d Linde
Huisslacht in Aalten door slachter: Berendsen 1986-1992
Tot ca. 1992 was het nog toegestaan om zelf aan huis te slachten.  In november werd op bijna elke boerderij wel een varken geslacht. Dit leverde een heel jaar vlees op voor eigen gebruik. Een fornuispot met flink wat water werd aan de kook gebracht. Het varken werd gedood met behulp van een schietmasker, dat een pin in zijn kop schoot. Het varken raakte bewusteloos. De keel van het dier werd vervolgens doorgesneden en het bloed werd opgevangen in een speciale platte pan. Het varken werd schoongemaakt en met kokend water overgoten, zodat de haren makkelijker verwijderd konden worden, het zgn. ‘krabben’ van het varken. Het varken werd aan een ladder (‘leere’) opgehangen en opengesneden. ‘s Avonds kwam de buurt ‘vet priezen’, oftewel kijken hoe dik het spek van het varken was. In een grote teil werden de ingewanden opgevangen. De darmen werden schoongemaakt. Eerst werden ze gespoeld met water en daarna werden ze schoon geschraapt en kon men deze gebruiken om worst te maken. De darmen werden dichtgebonden met worstenpinnen en opgehangen aan het plafond. Al het vlees van het varken werd gebruikt. Van het vlees van de kop werd ‘hoofdkaas’of zure zult gemaakt. De worsten en hammen werden aan het plafond te drogen gehangen. Het slachten en verwerken van een varken kostte een week werk, maar leverde voor een jaar vlees voor eigen gebruik op. Een manier om vlees voor bederf te behoeden was inzouten. Het vlees werd dan in een kuip zout gelegd. Het zout werd goed in het vlees gewreven. Zo kon je vlees vele maanden goed houden.
 
Film van de huisslacht in de omgeving van Aalten in 1986 en 1992
*




« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free