Grensoverschrijdende Expositie Piet te Lintum in Koppelkerk Bredevoort

Foto's: Leo van der Linde Auteur: Leo van der Linde
Grensoverschrijdende Expositie Piet te Lintum in Koppelkerk Bredevoort
Bredevoort - Van 16 januari t/m 14 februari 2016 vindt in de Koppelkerk Bredevoort een grensoverschrijdende expositie plaats van het werk van Piet te Lintum. Deze expositie toont het werk van Piet te Lintum in al zijn facetten. Naast aquarellen, olieverfschilderijen komt ook het tekenwerk van deze regionaal bekende kunstenaar aan bod. Momenteel is Hans de Beukelaer, eigenaar van uitgeverij Fagus uit IJzerlo, druk bezig met de voorbereidingen van deze expositie. Hans: "In 2002 hebben Jos Betting en ik een boek uitgegeven over het werk van deze kunstenaar: 'Wat ik te zeggen heb...', Piet te Lintums schilderrijke reis door de Achterhoek en het nabije grensgebied'. Het werk van Piet te Lintum is mij altijd blijven boeien.

Een tijd geleden kwam ik in gesprek met Henk Heijnen, eigenaar van bouwbedrijf Heijnen. Hij had dit boek in bezit en het leek hem een goed idee om een expositie van het werk van Piet te Lintum te houden in Bredevoort. Dochter Sylvia is directeur van de Koppelkerk. Deze kerk is de nieuwe plek voor kunst en cultuur; de plek waar kunst, intellectuele verdieping en boeken samenkomen. Met wisselende exposities, intieme concerten, verdieping, lezingen en een gemoedelijk boekencafé is deze kerk de uitgelezen ontmoetingsplaats voor Nederlandse en Duitse cultuurliefhebbers". Hans: "met hulp van Ron Kuiperij, verzamelaar en kenner van het werk van Piet te Lintum zijn heel wat werken boven water gekomen.

Ron Kuiperij verzamelt al vijftien jaar allerlei schilderijen, aquarellen, tekeningen, prentbriefkaarten en reclamewerk van kunstschilder Piet te Lintum.  Ron heeft ook een eigen website: www.schilderij-piet-te-l.wix.com/piette lintum, waar veel informatie is te vinden over het werk van Piet te Lintum. Door middel van deze website en een facebookpaigina over deze schilder wil Ron een stukje invulling geven om de persoon Piet te Lintum en zijn kunstwerken meer (opnieuw) bekendheid te geven. Ruim dertig jaar na het overlijden van Piet te Lintum in 1985, is er nog steeds interesse voor het werk van deze kunstenaar. Het boek van Piet te Lintum toont zijn veelzijdigheid. Piet is een man die veel heeft vastgelegd over de Achterhoek en het nabije grensgebied in zijn oude glorie.

Het is mooi om er in Bredevoort een eerbetoon aan te wijden. Met name in het stadje Bredevoort heeft hij veel vastgelegd in olieverf-, aquarel- en tekenwerk. Tijdens de expositie worden ruim honderd werken geëxposeerd. Uniek zijn studietekeningen welke nooit eerder zijn getoond. Vaak maakte Piet te Lintum een schetstekening; een voorstudie. Wanneer Piet te Lintum hierover tevreden was, werd het uiteindelijk op doek vastgelegd. De expositie is grensoverschrijdend; er komen werken te hangen uit Gemen (kasteel) en uit Vreden. Behalve aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen van dorpsgezichten worden portretten geëxposeerd o.a. van de familie Driessen, textielfabrikanten uit Aalten.

Bekende en minder bekende portretten van inwoners uit Aalten en Bredevoort kan men straks bekijken in de Koppelkerk. Tijdens zijn werkzame leven werd in 1977 al een expositie van Piet te Lintum georganiseerd in het Cultureel Centrum in Winterswijk. Piet was een bescheiden man en hield niet van toespraken. Hij opende deze expositie destijds met de woorden: "Ik ben geen redenaar. Wat ik te zeggen heb, hangt hier aan de muur". Piet te Lintum werd op 13 januari 1909 in Aalten geboren als zoon van kruidenier Jan te Lintum en Johanna te Giffel die een winkel hadden aan het begin van de Dijkstraat in Aalten. Hoewel Jan te Lintum hoopte dat zijn zoon de zaak van hem zou overnemen, volgde Piet een andere weg.

Tijdens zijn jeugdjaren schilderde Piet al regelmatig met anderen. Zo was hij vaak te gast bij de familie ter Beest aan de Lichtenvoordsestraat in Aalten. Vader ter Beest en zijn zoon waren verwoede schilders. Na de MULO in Aalten volgde Piet een jaar lang een schriftelijke cursus van een instituut uit Parijs. Vervolgens ging hij op achttienjarige leeftijd naar de Kunstnijverheidsschool in Arnhem. Hier ontwikkelde hij onder leiding van Hendrik Valk het vak van illustratief tekenen en kreeg schilderlessen van Geerard van Lerven. Vier jaar later begon hij op de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, waar hij drie jaar studeerde. Zijn leermeesters daar waren de destijds zeer bekende schilders Bouts en Mees.

Zijn belangrijkste leermeester was echter de in Leeuwarden geboren en in Amsterdam woonachtige prof. J.H. Jurres die als hoogleraar was verbonden aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na zijn studie ging Piet te Lintum aan de slag als tekenaar. Hij illustreerde diverse boeken van Achterhoekse schrijvers. Verder werkte Piet voor Het Geldersch Dagblad en Dagblad Tubantia. Naast het illustreren ontwierp Piet ook regelmatig reclamedrukwerk als logo's, brochures en advertenties. Toen door de Tweede Wereldoorlog de opdrachten voor tekenwerk sterk verminderden, legde hij zich eigenlijk min of meer noodgedwongen toe op het schilderen en ontpopte hij zich als een voortreffelijk portretschilder. Hij kreeg veel opdrachten, zelfs van buiten Nederland.

Tot zijn klanten behoorde ook een aantal Duitse industriëlen. De Vredense apotheker Kröger sr. en tandarts Wiesmann uit het Duitse Weseke waren niet alleen goede vrienden, maar tevens zijn beste klanten. Piet te Lintum was een markante 'artistieke'verschijning met enigszins lang golvend haar. Als het mooi weer was, ging hij naar buiten, om landschappen en dorpsgezichten te schilderen. Aanvankelijk per fiets en later op 'de plof' zoals hij zijn bromfiets noemde. Piet te Lintum verhuisde later naar de Goudvinkenstraat in Winterswijk.Daarom wordt hij beschouwd als een Aaltense én Winterswijkse kunstenaar.

Toen omstreeks 1981 zijn gezondheid slechter werd, verhuisde hij met zijn vrouw naar het bejaardencentrum 't Wamelink Winterswijk. Hij kreeg in het bovenste gedeelte een extra kamer om te schilderen. veel heeft hij er niet meer gedaan. Piet te Lintum overleed op 1 mei 1985. Hij is 76 jaar geworden. Het totale oeuvre van Piet te Lintum is moeilijk te schatten. Alleen al voor het boek: 'Wat ik te zeggen heb...'werden ruim 500 aquarellen en olieverfschilderijen opgespoord. Het in 2015 uitgegeven boek met tekenwerk van Piet te Lintum leverde al ruim 300 tekeningen op. Op 1 november 2002 ging in Galerie 21 in Bredevoort een tentoonstelling van start met de presentatie van het boek over zijn leven en werk getiteld: 'Wat ik te zeggen heb...'. Na veertien jaar komt er een nieuwe expositie met veel niet eerder geëxposeerd werk.

De expositie is te bezichtigen van 16 januari t/m 14 februari 2016 in De Koppelkerk Bredevoort, Koppelstraat 35, Bredevoort. Info@Koppelkerk.nl  De openingstijden zijn: vrijdag t/m zondag: 11.00 tot 17.00 uur.

« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free