GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Gemeente Aalten genomineerd voor Gouden Terebinth 2016
De gemeente Aalten is een van de drie genomineerden voor de Gouden Terebinth, de funeraire prijs die Vereniging De Terebinth dit jaar heeft ingesteld. De prijs wordt op 16 januari 2016 voor het eerst uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Terebinth in Utrecht. Daar krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren en maakt de jury de winnaar bekend. Naast de gemeenten Aalten zijn de Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel e.o. en de Stichting Oude Groninger Kerken genomineerd. De gemeente Aalten is voorgedragen door de Erfgoedvereniging Heemschut.
De gemeente Aalten heeft veel aandacht voor de cultuurhistorische begraafplaatsen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. Zij wil de begraafplaatsen deel laten zijn van het hedendaagse leven.
Zij doet dit samen met organisaties en particulieren die zich betrokken tonen bij het funeraire erfgoed.
In de gemeente Aalten zijn in de afgelopen periode de volgende activiteiten uitgevoerd:
het inventariseren, beschrijven en beschermen van de cultuurhistorische begraafplaatsen;
het samenwerken met vrijwilligers voor de instandhouding van niet gemeentelijke begraafplaatsen en graflocaties;
het herstellen/herinrichten van delen van begraafplaatsen;
het herdenken van personen op de begraafplaatsen die al dan niet in de gemeente begraven liggen;
het onder de aandacht brengen van de begraafplaatsen;
het leggen van verbindingen tussen het funerair erfgoed en andere beleidsterreinen.
Criteria
De winnaar van deze prijs heeft zich volgens de jury in 2014-2015 uitzonderlijk ingezet voor het behoud van ons funerair erfgoed. Uit de vijftien aanmeldingen zijn er drie voor de prijs genomineerd, aan de hand van zes criteria (waaronder nadrukkelijk de aandacht voor restauratie/onderhoud en het veiligstellen van het erfgoed voor de toekomst).
Doel
Vereniging De Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Meer informatie over de nieuwe onderscheiding vindt u op www.terebinth.nl.
*