GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Onthulling Monument: 'Spelend de dood in'.
Foto's: Leo van der Linde. Auteur: Leo van der Linde.
Aalten - Op zaterdagmiddag 4 april vond aan de Piepersweg in Aalten de onthulling plaats van het monument: 'Spelend de dood in'. Vier dagen na de Bevrijding van Aalten op 30 maart 1945, verongelukten Wim en Henk Schenk en Wim Wisselink. Deze kinderen vonden een projectiel en gooiden dit naar elkaar. Ze wisten niet hoe levensgevaarlijk dit projectiel was. Het explosief kwam tegen de muur aan van huize Wisselink en ontplofte. Wim Schenk stierf ter plaatse. De twee andere jongens werden door Engelse soldaten naar het noodhospitaal in Barlo gebracht en overleden aldaar. Zeventig jaar na deze tragedie werd aan de Piepersweg een monument onthuld als herinnering aan dit tragisch gebeuren. Het monument is bevestigd op een sokkel met de afbeeldingen van de drie jongens. Kunstenares Ans Braamskamp maakte het gedenkteken bij het monument. De onthulling van het monument vond plaats door nabestaanden van de familie Schenk. Louis Veldhuis schreef in 2011 een boekje onder de titel: 'Spelend de dood in'. In dat jaar leefde al de wens voor de realisatie van een monument. Financiële middelen voor het monument kwamen snel bijeen. Zeventig jaar na deze tragedie werd het onthuld met een optreden door de cantorij, een toespraak door Louis Veldhuis, twee minuten stilte en het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus. Kinderen van groep zeven van de Basisschool St. Jozef uit Aalten droegen een gedicht voor. Vervolgens werden door belangstellenden bloemen en kransen gelegd. Wethouder Henk Rijks was namens de gemeente Aalten aanwezig. Er waren ruim
125 belangstellenden bij dit gebeuren aanwezig. De bovenbouw van de Basisschool St. Jozef heeft het monument inmiddels geadopteerd. Zij zullen elk jaar bij dit monument stilstaan bij deze tragedie dat zich op 4 april
1945 voltrok.