GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
AALTEN - Tijdens de jaarlijkse donateuravond van de Stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge komt beeldend kunstenaar en docent Joodse mystiek Ruud Bartlema een programma verzorgen over de glaskunst van Marc Chagall in het ziekenhuis van het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem. De synagoge van dit ziekenhuis is wereldberoemd vanwege de glas-in-loodramen, waarop Marc Chagall in 1960 de twaalf stammen van Israël heeft uitgebeeld.
Hij heeft zich daarbij gebaseerd op de zegenspreuken uit Genesis 49 van aartsvader Jacob over zijn twaalf zonen. Aan de hand van afbeeldingen van de ontwerpen en de definitieve glasramen maakt de heer Bartlema een rondgang langs deze twaalf meesterwerken. Ze zijn in de vorm van een kubus op het dak van de synagoge geplaatst. De vier staande wanden van de kubus geven de vier windrichtingen aan en bevatten elk drie glasramen. Zo vormen de twaalf ramen een kleurrijke kroon op de synagoge. Bij zijn ontwerp moest Chagall zich houden aan het Joodse gebod om geen menselijke gestalten af te beelden. Daarom koos hij voor de symboliek van dieren en andere elementen uit de niet menselijke scheppingsgestalten, zoals die voor elke stam opgetekend staan in de zegenspreuken van Jacob.
Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid aan een van de Vrije Academies in Amsterdam (o.a. door Maarten Krabbé) en gelijktijdig studeerde hij theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Poëzie en literatuur vormen voor hem een belangrijke bron van inspiratie.
Niet alleen donateurs, maar alle belangstellenden zijn van harte welkom. De bijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 30 september a.s. om 20.00 in Activiteitencentrum De Pol, Polstraat 7. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.