GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Coalitie CDA, GB en CU houden vast aan beperking van koopzondagen in gemeente Aalten.
Aalten - In de raadsvergadering van dinsdag 8 juli werd duidelijk dat het aantal koopzondagen in de gemeente Aalten beperkt zal blijven. Met name de oppositiepartijen PP, PvdA en VVD willen een algehele openstelling van de koopzondagen. Willie Oort (PvdA) vreest dat de gemeente Aalten de concurrentieslag met de omliggende gemeenten verliest. Willie: "We keren op deze manier terug in de vorige eeuw". In Oost-Gelre en Oude IJsselstreek bepalen de ondernemers zelf de koopzondagen. Martin Veldhuizen (VVD) hield een vurig pleidooi voor de koopzondagen. Veldhuizen: "we zijn als gemeente Aalten inmiddels ook in het jaar 2014 aangeland.
De partijen CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie denken in deze tijd voor de winkeliers en ondernemers in de gehele gemeente Aalten nog te moeten uitmaken wanneer zij open zijn of dicht en onder welke voorwaarden. Waarom geen extra zondagen voor drogisterijen, slagers, bakkers of groentezaken?, maar alleen specifiek voor supermarkten, meubelzaken en tuincentra. We maken ons als VVD-fractie ernstige zorgen over de concurrentiepositie die Aalten gaat innemen ten opzichte van de ons omliggende plaatsen: Ulft, Varsseveld, Lichtenvoorde en Winterswijk". Veldhuizen is van mening dat de coalitiepartijen geen oor hebben gehad voor Spar Luiten Bredevoort, Willy Heinen Bredevoort en de Jumbo in Aalten.
Deze zaken willen zelf bepalen op welke zondagen men de zaak geopend wil hebben. Veldhuizen: "De VVD staat voor een scheiding van kerk en staat. Over zakelijke dingen kun je prima onderhandelen. Er kan een compromis gesloten worden. Om een resultaat te behalen, kan er water bij de wijn gedaan worden. Wanneer het echter gaat om een overtuiging op basis van het geloof en daarbij expliciet wordt aangegeven dat de bijbel daarbij leidend is, lijkt er geen ruimte voor onderhandeling. Zeker voor de ChristenUnie, kan er geen onduidelijkheid bestaan over hetgeen hier bedoeld wordt. Wij gaan er vanuit dat wanneer, het om zondagsopenstelling gaat, dit ook altijd het stemgedrag van de ChristenUnie heeft bepaald. Dit snapt iedereen en zij kunnen dit goed uitleggen aan hun achterban".
De VVD is dan ook verbaasd dat uiteindelijk wel toegestaan wordt dat Jumbo Aalten, Spar Jos Luiten en Willy Heinen 24 zondagen per jaar geopend mogen zijn. Veldhuizen: "verbaasd was onze fractie dan ook dat er toch over te onderhandelen valt. De essentiële principes kunnen desgewenst even aan de kant. Ze lijken ook niet voor iedereen in gelijke mate te gelden. Voor een deel van de ondernemers blijkt er ruimte in te zitten, zij mogen 24 zondagen werken. Een ander deel valt onder een meer strikte uitleg, zij mogen maar 12 zondagen werken. En als men het goed onder elkaar afspreekt, kun je op deze manier iedere zondag winkelen in de gemeente Aalten. Kan de ChristenUnie dit de samenleving uitleggen? Zij pleiten altijd voor eerlijkheid en zuiverheid.
Het lijkt er bij hun voorstel en het onderliggende deel uit het coalitieakkoord op dat de ChristenUnie haar geloofsopvatting even wat heeft opgerekt om mee te mogen doen". GemeenteBelangen wilde eigenlijk de koopzondagen ook vrij geven. Rudi Wossink: "in de coalitieonderhandelingen hebben we echter concessies gedaan". Gerbert Navis (VVD) vroeg aan wethouder Rots of hij een scheiding van kerk en staat voorstaat. Wethouder Rots wilde het er dinsdagavond niet over hebben. Willie Oort (PvdA) kwam met het voorstel om als proef een jaar lang de koopzondagen in te gaan voeren. Hier ging men niet op in. Bij stemming bleek dat het aantal koopzondagen wordt beperkt.
Er komen dus 12 koopzondagen voor alle winkeliers en 24 voor drie specifieke branches: de supermarkten, meubelzaken en tuincentra.