GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Het Oorlogsmonument aan de Wehmerstraat, Aalten
Foto's: Archief Leo v/d LindeAuteur: Leo v/d Linde
De totstandkoming van het officiële oorlogsmonument aan de Wehmerstraat in Aalten kostte nogal wat voorbereidingstijd. "Na veelvuldig overleg" waarbij allerlei plaatsen werden genoemd waar het monument moest staan werd uiteindelijk gekozen voor het plantsoen aan de Wehmerstraat. De beeldhouwer Bé Thoden van Velzen uit Hattem kreeg opdracht een ontwerp te maken. Op een sokkel, waar de woorden "Om te doen gedenken 1940-1945", plaatste zij een beeldengroep uit één blok natuursteen voorstellende "man, vrouw en kind, als symbool van het gehele Nederlandse volk, verwachtingsvol uitziende naar de bevrijding, ongebogen en onverzwakt". Op 16 juni 1956 werd het monument onthuld door de heer Wikkerink, de als 'Ome Jan' bekende leider van het verzet in Aalten. Sinds 1988 is het een traditie dat de basisscholen in Aalten de monumenten aan de Stationsstraat en de Wehmerstraat hebben geadopteerd. De schooljeugd maakt de monumenten kort voor de herdenking op 4 mei schoon. In de morgen van 4 mei houden leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen er een korte herdenkingsbijeenkomst. Bij deze monumenten wordt verteld wat de betekenis is van herdenken. Er worden bloemen gelegd en er wordt een minuut stilte in acht genomen.