GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
College wil uittreden uit gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente
Winterswijk – Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor uit te treden uit de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente.
Sinds de komst van het crematorium in Aalten in juli 2007 worden per jaar nog maar zo’n vijf tot tien inwoners uit Winterswijk gecremeerd bij de Crematoria Twente BV. Hierdoor is het belang van de gemeente Winterswijk in de gemeenschappelijke regeling zeer marginaal geworden. De gemeente ontvangt jaarlijks een uitkering die gebaseerd is op het aantal inwoners uit de gemeente dat gecremeerd is. De laatste jaren lag het dividend voor Winterswijk rond 1.500 euro per jaar. Het college is van mening dat uittreding uit de regeling geen nadelige gevolgen heeft voor de overige deelnemende gemeenten. Het voortbestaan van de gemeenschappelijke regeling komt niet in het gedrang.
Winterswijk neemt sinds de oprichting in de jaren 70 deel aan de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Crematoria Twente. In 1968 werd begraven en cremeren voor de wet gelijk gesteld. Crematoria waren toen nog zeldzaam en voor de oprichting ervan door particulieren was weinig belangsteling. De crematoria in Enschede (1971) en in Almelo (1988) zijn destijds opgericht om inwoners in de regio een reële keuze te bieden tussen begraven en cremeren. Inmiddels zijn er ook veel particuliere crematievoorzieningen. Het crematorium in Aalten is daar een voorbeeld van.
Het Openbaar Lichaam Crematoria Twente is een gemeenschappelijke regeling waaraan de volgende gemeenten deelnemen: Almelo, Berkelland, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Wierden en Winterswijk. Het openbaar lichaam bezit de aandelen van Crematoria Twente BV. De BV heeft tot taak het in stand houden en exploiteren van de crematoria. Er zijn momenteel twee crematoria in Enschede (Usselo) en Almelo.