GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk tekenen nieuw brandkranencontract
Op 27 maart ondertekenden drinkwaterbedrijf Vitens en de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterwijk een nieuw contract over de brandkranen voor de brandweer Achterhoek Oost. Met het nieuwe contract krijgen alle gemeenten te maken met een uniforme afspraak.
Tussen Vitens en de gemeenten in haar verzorgingsgebied bestaan van oudsher veel verschillende afspraken over de omgang met brandkranen. Deze afspraken dateren vaak uit de tijd van de gemeentelijke waterbedrijven waarin ook de bluswatervoorziening op gemeentelijk niveau was geregeld. Die oude afspraken zijn aan vernieuwing toe. In het nieuwe contract staan alle verantwoordelijkheden bij plaatsing, onderhoud, gebruik en verwijdering van brandkranen beschreven.
De brandweer heeft als voornaamste taak om burgers te beschermen door brand te helpen voorkomen en brand te blussen. Hiervoor maakt de brandweer vaak ook gebruik van drinkwater via brandkranen die Vitens op het waterleidingnet heeft aangebracht. Voor Vitens is het van belang dat het gebruik van brandkranen de kwaliteit van het drinkwater niet in gevaar brengt en de drinkwaterlevering gewaarborgd blijft. De brandweer moet ervan uit kunnen gaan dat brandkranen werken en voldoende water leveren. Duidelijke afspraken over aanleg, controle en onderhoud zijn dus nodig om de publieke belangen van beide partijen te dienen: veiligheid en volksgezondheid.
Commissie Brandkranen
In 2009 is een onafhankelijke commissie van goede diensten in het leven geroepen. Deze commissie is ingesteld op het verzoek van de publieke aandeelhouders van Vitens met als doel om de nieuwe afspraken rondom brandkranen te stroomlijnen. Naar haar voorzitter wordt deze commissie ook wel de Commissie Burgering genoemd.
Conform het eindadvies van de commissie is het brandkranencontract getekend met de vier gemeenten in de Achterhoek. In de komende tijd zullen nog eens 17 gemeenten in de regio het contract ondertekenen.