Commotie rondom schuldhulpverlening

Auteur: Gemeente Aalten
Commotie rondom schuldhulpverlening

Er is in de (social)media veel commotie ontstaan rondom schuldhulpverlening. Wij willen graag uitleg geven hoe schuldhulpverlening wordt toegepast.

Per februari veranderen er een aantal zaken. Wie dan in aanmerking wil komen voor schuldhulpverlening moet eerst een intakegesprek voeren met de gemeente Aalten. Nu gebeurt dit bij de Stadsbank Oost Nederland, maar per februari nemen wij deze taak over.

Maatwerk op basis van persoonlijke situatie

In een intakegesprek wordt met de aanvrager de persoonlijke situatie besproken. Op basis daarvan wordt een beschikking opgesteld die de aanvrager nodig heeft om gebruik te maken van de schuldhulpverlening.

Mensen die verslaafd zijn aan bijv. alcohol, drugs of gokken, zullen eerst aan deze verslaving moeten gaan werken. Dit kan als voorwaarde in een beschikking schuldhulpverlening (dus om toegang te krijgen tot de schuldhulpverlening) worden opgenomen. Het verhaal omtrent roken is een geheel eigen leven gaan leiden. De gemeente gaat (en kan ook) niet als voorwaarde stellen dat men moet stoppen met roken om voor een traject schuldhulpverlening in aanmerking te komen. Mensen die in een traject schuldhulpverlening zitten, krijgen een bepaald bedrag aan leefgeld (weekgeld). Zij hebben een vrije besteding van dit leefgeld. Als men rookt, en dit wil blijven doen, dan houden ze gewoon minder geld over om boodschappen te kopen (dus voor de echte primaire levensbehoeften). Dit is en blijft een eigen keuze.

Ten aanzien van de auto wordt gekeken naar werkrelevantie. Als de auto perse noodzakelijk is om naar het werk te moeten, dan kan de schuldhulpverlener hier rekening mee houden. Als dat niet zo is, dan kan de voorwaarde worden opgelegd deze te verkopen. Behoud van een auto (alle kosten) leidt anders tot minder reserveringsmogelijkheden voor het aflossen van schulden en/of ook minder leefgeld. Dit kan dan een traject schuldhulpverlening minder kans van slagen geven. Soms maken de mensen de keuze om toch de auto te behouden en nemen dan genoegen met een (veel) lager bedrag aan leefgeld. Schulphulpverlening is en blijft maatwerk.

Wethouder Henk Rijks: “We gaan samen met de aanvrager de persoonlijke situatie bekijken en betreuren het dat er op dit moment zoveel onnodige commotie over is ontstaan. Voorop staat schuldhulpverlening is maatwerk, geen maatregel!”.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free