GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Aalten - Op zondagmiddag 10 november was er veel belangstelling voor het open huis van de GUV in Aalten. Bij de entree van het crematorium en uitvaartcentrum werd men gastvrij ontvangen. De bezoekers ontvingen een informatiepakket over de Gelderse Uitvaart Verzorging (GUV) met hierin een plattegrond, informatie over thanatopraxie, een informatiefolder over het crematorium en het uitvaartcentrum, een notitieblok en een balpen. Aan de hand van de plattegrond kon men alles bekijken in het uitvaartcentrum en het crematorium. Veel belangstelling was er voor thanatoprxie.
Dit is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt, waardoor het risico op het niet langer toonbaar zijn en besmetting afneemt. Door thanatopraxie toe te passen, kan een kwalitatief hoogwaardige opbaring gerealiseerd worden waardoor een waardig afscheid mogelijk blijft. Daarnaar maakt thanatopraxie het gebruik van een koeling tijdens de opbaring, in bijna alle gevallen, overbodig. Men kan dit vergelijken met een lichte vorm van balseming. De behandeling duurt ongeveer twee uren en vindt plaats in een verzorgingsruimte of in een uitvaartcentrum. Tijdens de behandeling wordt er, door een kleine incisie (snee) van hooguit twee centimeter, een vloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht.
Hierdoor worden ontbinding en bacteriegroei sterk geremd. De behandeling mag alleen door gediplomeerde thanatopracteurs worden uitgevoerd. Etienne Icking van GUV in Aalten is één van de 37 thanatopracteurs in Nederland en de eerste in de Achterhoek. Hij volgde hiervoor een 1,5 jaar durende specialistische opleiding met acht weken praktijk in Barcelona en Parijs. Ook was er veel belangstelling voor de invoerkamer en ovenruimte van het crematorium. Bij het crematorium GUV in Aalten worden drie crematies op één dag gehouden. Men maakt er in tegenstelling tot andere crematoria "geen lopende bandwerk" van. Bert van Asselt: "voor een crematie nemen we evenveel tijd als voor een begrafenis, ruim twee uur voor een plechtigheid. Bij andere crematoria is de dienst vaak maar één uur en dan moet men weer vertrekken. Hier bij de GUV kan men in alle rust waardig afscheid nemen van de overledene". Soms komt het voor dat er vier crematies op één dag plaatsvinden, bijvoorbeeld na de Kerstdagen als deze midden in de week vallen.
Dan vindt er 's avonds nog om 19.00 uur een crematie plaats". Zondag waren er opvallend veel Duitsers aanwezig op de open dag. Velen wisten niet af van het bestaan van een crematorium in onze grensstreek. In Duitsland zijn strenge regels op het gebied van de asbestemming. In dat land mag men de as van de overledene niet meenemen naar huis. In ons land mag dit wel na een maand. De eerste maand na de crematie staat de as in de algemene nis. Hierna zijn er allerlei mogelijkheden van asbestemming: uitstrooien of het bewaren van de as in een urn of assieraad. Hierover kon men zich zondagmiddag uitgebreid laten informeren. De Duitse aanwezigen waren erg te spreken over de informatiemiddag bij de GUV in Aalten. Na de rondleiding kon men terecht in de koffiekamer voor een kop koffie en thee met koek.
Hieronder een archief filmpje van de opening in 2007