GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Achterhoek wil drie nieuwe sportprojecten opstarten
De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn van plan om samen drie nieuwe sportprojecten te starten. De projecten zijn bedoeld om Achterhoekers uit te dagen meer te sporten en bewegen.
In het voorjaar van 2013 hebben de gemeenten samen een sportkader ‘Vitale Achterhoek 2013-2016’ opgesteld. Hierin ligt vast op welke speerpunten zij zich de komende jaren willen richten. Er is een ambitie om een passend sportaanbod te realiseren voor senioren en mensen met een beperking. Verder is er de wens om sport in te zetten als middel om een krimpende, ongroenende en vergrijzende bevolking fit en vitaal te houden. De nieuwe sportprojecten dragen bij aan het waarmaken van die ambitie. De provincie staat achter de doelstellingen van de Achterhoek. Er zijn subsidieverzoeken ingediend bij de provincie. De verwachting is dat er nog dit jaar beslist wordt over de bijdragen. Als de provincie de aanvragen goedkeurt, kunnen de projecten met ingang van 2014 starten.
Aangepast sporten; sporten bereikbaar voor mensen met een beperking
In de verschillende gemeenten zijn veel signalen dat het vaak moeilijk is voor mensen met een beperking om de juiste sport te vinden. Binnen het project aangepast sporten wordt onderzoek gedaan naar de behoefte aan en het aanbod van aangepaste sporten. Het aanbod wordt inzichtelijk gemaakt in een databank. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan er een vervolg worden gegeven aan het project.
Outdoor Fitness; uitdaging in de buitenruimte voor actieve inwoners
Outdoor Fitness is een geschikt middel om mensen te verleiden te gaan sporten in de buitenlucht. Van de Outdoor Fitness kunnen veel verschillende doelgroepen gebruik maken. Het is een laagdrempelige voorziening. Er hoeft niet voor betaald te worden en de toestellen zijn ‘dag en nacht’ toegankelijk. Maar alleen het plaatsen van de toestellen betekent niet dat ze ook meteen intensief gebruikt worden. Door beweegprogramma’s aan te bieden en beweegaanbieders (bijvoorbeeld hardloopgroepen, fysiotherapeuten MBvO aanbieders) te stimuleren de toestellen in hun trainingstijd op te nemen, raken mensen ermee vertrouwd. Vervolgens kunnen zij er ook individueel op een verantwoorde manier sporten. Het effect ‘zien sporten doet sporten’ kan vervolgens optreden. Het project Outdoor Fitness richt zich op realisatie en effectief gebruik van Outdoor Fitness voorzieningen.
Scholder an scholder; quick win vanuit de samenleving
De bevolking van de Achterhoek ontgroent, vergrijst en krimpt. Tegelijkertijd worden steeds meer verantwoordelijkheden bij de burgers neergelegd. Deze twee trends versterken elkaar. Gezonde en fitte inwoners hoeven minder een beroep te doen op zorgvoorzieningen. Verder kunnen zij hun kwaliteiten inzetten binnen de participatiesamenleving. (Sport-)verenigingen zijn een belangrijke schakel- en verbindingspunt. Zij weten mensen te binden en te boeien. Scholder an scholder is erop gericht om gebruik te maken van de kracht van verenigingen. Samen wordt gezocht naar goede antwoorden om sportverenigingen levensvatbaar te houden. Ook worden verenigingen toegerust om een rol van betekenis te gaan spelen op het gebied van maatschappelijke taken. Het is een project dat vanuit de samenleving komt en actief aan de slag gaat met urgente vraagstukken.
Deze drie projecten zijn de eerste projecten die bijdragen aan de sportstimulering van burgers van de Achterhoek. Op dit moment wordt er door de regio, met ondersteuning van de Gelderse Sport Federatie, hard gewerkt aan o.a. het uitwerken van projecten voor de overige ambities ‘Gezonde leefstijl jeugd’, ‘Accommodaties’ en ‘Sportieve buitenruimte’.