GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Plaatsing nieuwe zonnewijzer aan gevel Ambtshuis, Bredevoort
Bredevoort - Aan de gevel van het Ambtshuis is op vrijdagmorgen 13 september een zonnewijzer geplaatst. Het oude Ambtshuis, van oorsprong daterende uit 1699, had ook een zonnewijzer. Dit oude Ambtshuis werd rond 1962 gesloopt en maakte plaats voor de meubelzaak van Betting. De oude zonnewijzer bleef gelukkig bewaard. Men vond deze echter te kwetsbaar om weer buiten aan de
gevel te hangen. De oude zonnewijzer hangt nu binnen, in het Grand Café van het nieuwe Ambtshuis.
Vrijdagmorgen werd een nieuwe zonnewijzer bevestigd aan de gevel. Het is een replica van de zonnewijzer die vroeger aan het Ambtshuis hing. Een aantal bedrijven betaalden mee aan de nieuwe zonnewijzer. Een stukje geschiedenis: In de Graafschapbode van 21 juni 1961 lezen we over het Ambtshuis het volgende: "Het Ambthuis is een huis met een rijke geschiedenis, omdat van hieruit het gehele ambt Bredevoort werd bestuurd en berecht. Boven aan de daklijst zit een zonnewijzer en in de muur een steen met inscriptie met tekst: 'Die kan lijden Haat en Nijt, Overwint in korten tijd".
Verder schreef men in 1961 over het oude pand: "Zoals het gebouw nu is, vormt het geen sieraad voor het stadje, maar de voormuur is hecht en sterk en ook het dak bevindt zich nog in redelijke staat. Mooi is vooral het trappenhuis. De deuren zijn versierd met bloemmotieven en een klein opstapje geeft toegang tot enkele vertrekken die boven de begane grond liggen. Hieronder zitten diepe kelders. De kelders waarin vroeger de gevangenen zuchtten die naar Bredevoort gevoerd werden. De veroordelingen werden voorgelezen op 't Zand en daarna vond de terechtstelling plaats op de z.g. Hollenberg, aan de weg naar Aalten. Dat was de gerichtsplaats van het Ambt Bredevoort. Het huidige nieuwe Ambtshuis heeft nu een functie voor ouderenzorg gekregen.