Bredevoort Boekenstad viert 20-jarig bestaan

Foto's: Leo v/d Linde Auteur: Leo v/d Linde
Bredevoort Boekenstad viert 20-jarig bestaan
De Bredevoortse boekhandelaren willen op zondag 25 augustus een symposium organiseren ter gelegenheid van 20 jaar Boekenstad Bredevoort. Het symposium zal gehouden worden in de Sint Joriskerk en vele prominenten die het begin van Bredevoort Boekenstad hebben meegemaakt en geholpen hebben het verder uit te bouwen worden voor deze dag uitgenodigd. Nadere informatie over deze dag volgt.
 
Een stukje geschiedenis:
De geschiedenis van Bredevoort Boekenstad begon met een krantenartikel. In mei 1992 stond in de Volkskrant een artikel van Ed Schilders over het boekenstadje Hay-on-Wye in Wales. In Bredevoort stonden op dat moment een aantal panden al jaren leeg. De 1600 inwoners van Bredevoort bleken niet in staat om de middenstand op peil te houden. Het krantenartikel bracht Henk Ruessink, toen bestuurslid van Bredevoorts Belang, op een idee. Er werd tijdens werkbezoeken aan Hay-on-Wye en Redu uitvoerig met de stichters van deze boekensteden gesproken. Bredevoort bleek perfect aan de voorwaarden voor een Boekenstad te voldoen. Maar de belangrijkste voorwaarde was voldoende antiquaren die geïnteresseerd waren om er zich te vestigen! Een schriftelijke peiling leverde 85 belangstellenden op.

Op 27 aug. 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commissaris van de Koningin en inmiddels beschermheer van het project. Een zestal antiquariaten had zich toen al in Bredevoort gevestigd, evenals een boekbindcentrum,  streekdocumentatiecentrum, een kunstgalerie en een middeleeuws restaurant. Als regelmatige wederkerende activiteiten werd besloten om een aantal grote boekenmarkten te organiseren. Later kwamen daar de derde zaterdagmarkt en de opruimingsmarkt op tweede paasdag bij. Vanaf het 10-jarig jubileum werden daar boekgerelateerde evenementen aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld de Midzomer Poëzienacht, de Schrijversdag en de Zomerzon Brunchconcerten.  

Zelfs fietsenmaker Sjaak Meulenbeek, een kleurrijk figuur uit Bredevoort, stopte met zijn fietsenzaak en ging een nieuwe uitdaging aan: boekhandelaar. Inmiddels woont Sjaak in Frankrijk, maar is hij nog regelmatig in Bredevoort Boekenstad op visite. Op dit moment zijn er een 20-tal antiquariaten in Bredevoort gevestigd. Uniek voor boekensteden zijn de zogenaamde Honesty Bookshops: boekenkasten op straat waar u dag en nacht kunt snuffelen. Daarnaast zijn er diverse ateliers en galeries die regelmatig exposities organiseren, een papieren huiskamertheatertje en het Poëziecentrum Nederland.
 
Foto:
Opening van Bredevoort Boekenstad door Jan Terlouw, Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland op 27 augustus 1993. Collectie: Leo van der Linde.
 
Bron:
Bedrijvig Bredevoort door Dinie Lammers & Leo van der Linde (2008).
Een boekuitgave van uitgeverij Fagus, IJzerlo (gemeente Aalten).


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free