Wat kunt u zélf doen aan uw veiligheid?

Auteur: Gemeente Aalten
Wat kunt u zélf doen aan uw veiligheid?

Veiligheid algemeen

Natuurlijk. Als burger mag u van de overheid verwachten dat die zich inzet voor uw veiligheid. Dat ze er bijvoorbeeld voor zorgt dat hulpverleners in geval van nood snel ter plaatse zijn. Maar de overheid kan niet overal voor zorgen. Ook u heeft een verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat. U kunt eenvoudig preventieve maatregelen nemen en u voorbereiden op noodsituaties.

“Wat kan ik zélf doen aan mijn veiligheid?” Eigenlijk zou iedereen zich dat af moeten vragen. Immers, een brand, een ernstig incident in een bedrijf waarbij giftige stoffen vrijkomen en een langdurige uitval van gas, water of elektra kan iedereen treffen. Maar ook minder ingrijpende gebeurtenissen kunt u beter het hoofd bieden als u zich voorbereidt. Toch laat de praktijk zien dat veel mensen rampen, crises en ernstige incidenten als een ver-van-mijn-bed onderwerp beschouwen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in samenwerking met de gemeenten en de Gemeentelijke gezondheidsdienst Noord- en Oost-Gelderland de Veiligheidswijzer gemaakt.

Praktisch

In de Wijzer worden praktische vragen beantwoord zoals ‘wanneer bel ik 112 en wanneer 0900-8844?’, ‘wat doe ik als de sirene gaat?’ en ‘hoe help ik een natuurbrand voorkomen?’. U leest in de Wijzer echter ook wat er achter de schermen van de hulpdiensten gebeurt. Wat doen de hulpdiensten bij een groot evenement als de Zwarte Cross en hoe ziet het werk eruit van een centralist op de meldkamer waar de 112-telefoontjes binnenkomen. Bovendien hebben we de belangrijkste telefoonnummers en websites voor u op een rijtje gezet.

Kent u de risico’s?

Mensen zijn zich over het algemeen niet bewust van de risico’s in hun directe omgeving. Op de regionale site www.vnog.nl/risicocommunicatie kunt u praktische informatie vinden over verschillende regionale risico’s. Bijvoorbeeld de kans op ongevallen met gevaarlijke stoffen, een overstroming van een rivier of natuurbranden. Wie zich eenmaal bewust is van de risico’s zal eerder geneigd zijn zich op noodsituaties voor te bereiden, zo is de redenering. Maar preventieve maatregelen op het gebied van veiligheid zijn ook rookmelders ophangen, een vluchtplan afspreken met uw huisgenoten en een brandblusser aanschaffen.

Bent u voorbereid op een calamiteit? Download hieronder de Veiligheidswijzer.

Relevante downloads


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free