Ik wist het (123)

knvb

zult maar wonen in een gemeente waar 1 op de 33 bewoners wel eens is geconfronteerd met een vorm van geweld. Zeker als je weet dat er tien kilometer verderop een gemeente is waar maar 1 op de 1500 inwoners wel eens is geconfronteerd met geweld. Ik zou snel mijn spulletjes in een verhuiswagen gooien en als de bliksem maken dat ik wegkwam uit die gewelddadige gemeente. Ik zou zeker niet de enige zijn.

Dat soort enorme verschillen komt in Nederland gelukkig nergens voor. Er zijn wel gemeenten die meer criminaliteit kennen dan een andere gemeente, maar de verhoudingen blijven binnen de perken en zouden voor mij geen reden zijn onmiddellijk met spullen te pakken.
In de sport gelden andere regels. Met name in het voetbal zijn vormen van geweld en andere misdragingen in en buiten het veld beslist geen uitzondering. Je hoeft maar een dagblad open te slaan en je leest dat er weer eens een scheidsrechter, grensrechter, speler, trainer of toeschouwer is gemolesteerd. Ondanks de dood van onder meer een scheidsrechter heeft men binnen het voetbal niets geleerd. Ook dit weekend was het op meerdere velden weer raak.

Ik keek dan ook niet echt op van de cijfers die worden genoemd in dagblad AD. Het dagblad heeft aan de hand van het aantal tuchtzaken onderzocht hoe het aantal misdragingen bij het voetbal zich verhoudt met het aantal misdragingen bij onder meer tennis, hockey en basketbal. Op de 33 voetbalwedstrijden komt er 1 geval terecht bij de tuchtcommissie van de KNVB. Bij basketbal is sprake van een aanzienlijke daling van het aantal behandelingen door de tuchtcommissie van de bond. 'Slechts' bij 1 op de 291 wedstrijden moet deze commissie worden ingeschakeld. Bij hockey bij 1 geval op de 374 wedstrijden. Tennis spant de kroon, in positieve zin tenminste, slechts bij 1 op de 1500 wedstrijden is sprake van een misdraging.

De sportbonden zijn unaniem van mening dat de KNVB er mede de oorzaak van is dat het bij het voetbal zo vaak uit de hand loopt. De bond zou veel te tolerant zijn.

Bij het lezen van deze cijfers zou ik als actief speler onmiddellijk mijn voetbalschoenen in de vuilnisbak gooien en gaan tennissen. Ik ben geen actief speler meer, daarvoor heb ik de leeftijd niet meer, maar ik ben wel een voetballiefhebber. Om niet voortdurend in angst te zitten dat iemand mij in elkaar slaat volg ik voetbal nu uitsluitend op tv en via de krant. Op een voetbalveld ziet men mij niet.
KNVB luister eens naar de andere bonden en maak een eind aan de misstanden door minder tolerant optreden.

door: Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free