Oplossing Zoekplaatje Marktplein Aalten 1933, herdenking 400e geboortejaar Willem van Oranje.

Een unieke fotokaart van Aalten. We zien hier een vol Aaltens Marktplein. In eerste instantie dachten we aan de viering van Koninginnedag of het Volksfeest. Op de achterkant van deze kaart staat echter de datum: 24 april 1933. Het is dit jaar precies tachtig jaar geleden dat we feest vierden in Aalten. Ook al is deze gebeurtenis al lang geleden, we kregen toch nog wat reacties van mensen die de leeftijd 'der zeer sterken' inmiddels hebben bereikt. Op 24 april 1933 was het op de kop af, 400 jaar geleden, dat Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands zoals hij zo mooi heet in de geschiedenisboekjes, op de Dillenburg werd geboren. In onze Oranjegezindte gemeente Aalten was dit reden voor een feestelijke bijeenkomst op het Marktplein.

Men zong een speciaal herdenkinglied ter ere van het 400e geboortejaar van Prins Willem van Oranje. Dit herdenkingslied werd vanzelfsprekend gezongen vanaf op oranje gedrukt papier! Hierbij het eerste van de drie liederen dat geschreven werd door H.W. de Wolff

1. Het past ons, het past ons te vieren. De groot'herdenkingsdag. Dat vierhonderd jaren geleden Oranje het levenslicht zag. 't Was Vader Willem, de eerst'Oranje! De Heldenfiguur onzer vrijheidsstrijd. Aan hem wordt dankbaar ons lied gewijd.

We zijn benieuwd of we over twintig jaar, in 2033, weer op het Marktplein staan ter gelegenheid van het 500e geboortejaar van de Prins van Oranje. De tijd zal het leren.


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free