Ik wist het (95)

Elvira-Wersche-aan-het-werk

De studenten van de kunstacademiestudenten van de Hogeschool Zuyd hebben geen dienst bewezen aan de beeldende kunst in het algemeen. Door de hele geschiedenis heen is er kritiek geweest op nieuwe vormen van kunst. Rembrandt werd uitgelachen omdat hij experimenteerde met licht. Een beter voorbeeld is misschien nog het werk van de impressionisten en expressionisten. Het werk, dat nu onbetaalbaar is, werd ruim honderd jaar geleden door velen nog gezien als geklieder. Het werk van Picasso, Mondriaan en de Cobra-groep en vele anderen was in de ogen van velen hooguit geschikt om de kachel mee aan te maken. Gelukkig waren er altijd personen die begrepen dat deze kunstwerken en kunstenaars iets toevoegden aan de beeldende kunst aan daarmee onze cultuur.

Bij het kunstproject, voor zover je dat zo kunt noemen, van de studenten waarbij enkele dagen voor het WK wielrennen het parcours over een lengte van vele kilometers werd beklad kan met de beste wil van de wereld geen kunst worden genoemd. Was het dat wel had zeker ' één persoon op onze aardbol het als zodanig herkend en was een actiegroep opgericht om vernieling ervan te voorkomen. De studenten hebben critici van moderne kunst een knuppel gegeven om uit te halen naar de hedendaagse kunstenaars. Politici hebben een extra argument in handen gekregen om te bezuinigen op kunst in de meest brede zin van het woord.

Kunstenaars zijn per definitie trots op wat ze hebben gemaakt. Deze studenten niet. Toen zij bemerkten dat het bekladden van de weg, waardoor zelfs het grote wielersport-evenement in het water dreigde te vallen, werd in alle talen verzwegen dat zij het 'werk' hadden gemaakt.
Wat mij echter het meest verbaast is dat het hierbij gaat om een project dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Limburg. Een ambtenaar van de provincie, eentje die daarvoor bevoegd was, gaf de opdracht en zei dat voor de uitvoering geld beschikbaar was. Ook deze ambtenaar hield na de mislukking van het project zijn kaken stijf op elkaar. Gelukkig trokken enkele van zijn collega's aan de bel toen zij een factuur onder ogen kregen die was uitgeschreven voor werkzaamheden in het kader van het WK wielrennen.

Het WK wielrennen kon op het oorspronkelijk parcours doorgang vinden. Daarvoor moest de weg echter wel worden schoongemaakt: kosten 100-duizend euro. De gemeenschap blijkt dus niet alleen een schat te hebben betaald voor de vernieling van een wegdek, maar tevens een ton voor de herstelwerkzaamheden. Geen enkel museum wilde het hebben, laat staan ophangen.

Nergens lees ik in de media trouwens wat er voor maatregelen zijn genomen tegen de betrokken bevoegde ambtenaar en zijn politieke voorman. De Hogeschool treft geen blaam. Zij heeft een opdracht aanvaard en uitgevoerd. De school heeft slechts de pech dat zij geen toekomstige kunstenaars opleidt maar mislukte huisschilders. Geef de betrokken studenten allemaal een pot menie en een kwast en laat ze kippenhokken in de menie zetten. Zij bewijzen de kunst dan wel geen dienst en zullen dat ook nooit kunnen doen bij gebrek aan talent, maar wel de gemeenschap, en dat is ook wat waard.

door: Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free