Ik wist het (93)

ALeqM5hvKbnj7p5tzNmBndVubyalAHLhTA

Het aantal gelovigen in Nederland neemt al jaren af. De kerken lopen leeg, niet alleen de Katholieke Kerk, maar ook de Hervormde Kerk en andere kerken. Dat is geen onbekend verschijnsel. Honderden kerken worden niet meer als zodanig gebruikt: staan leeg of zijn in gebruik als museum voor moderne kunst.

Ik teken aan dat ik niet gelovig ben opgevoed en dus niet precies weet wat er in een kerk gebeurt. Mocht ik op dat terrein in dit stukje een klein beetje in de fout gaan, dan bied ik daar bij voorbaat mijn verontschuldigingen aan.

In de Katholieke Kerk schijnt het uitspreken van de zegen Urbi et Orbi door de paus een belangrijk jaarlijks terugkerend ritueel te zijn. De kerken zitten op de twee Paasdagen voller dan op een 'doordeweekse zondag' het geval is. Ook zitten er, op de dag dat een paus op het Sint-Pietersplein vanaf een balkon duizenden gelovigen en ook ongelovigen die zich op het plein hebben verzameld toespreekt, meer mensen 's morgens voor de tv. Het gegeven dat dit publieke optreden van de Paus live wordt uitgezonden op tv-zenders in de hele wereld tekent wel het belang van de gebeurtenis.

Een vorige paus verraste de menigte indertijd door ze in vele talen een gelukkig Pasen te wensen. Voor Nederland had die paus iets bijzonders bedacht. Hij bedankte 'ons' voor de fraaie bloemen die het plein opfleurden; bloemen die ieder jaar gratis beschikbaar worden gesteld door de telers van bloemen in Nederland. Dat gebeurde niet in het Italiaans of het Latijn, maar tot verrassing van velen in het Nederlands. Het accent was vanzelfsprekend geen enkel probleem. In Amsterdam verstaan ze Achterhoekers ook als die een pilsje bestellen.

De Argentijnse paus Franciscus is enkele weken geleden aan zijn baan begonnen. Natuurlijk zou ook hij de zegen Urbi et Orbi uitspreken. In ons land steeg de spanning de voorbije weken, meer dan in andere landen, tot een hoogtepunt. Er werden zelfs weddenschappen op afgesloten, iets wat ik hoogst ongepast vind. Ook niet katholieken namen zich voor 1e Paasdag ;'s morgens de tv aan te zetten. Ook zij wilden weten of ook deze paus 'ons' in het Nederlands zou bedanken voor de bloemen.

Wij kregen zondag een kleine teleurstelling te verwerken. Paus Franciscus bedankte ons weliswaar voor de bloemen, maar deed dat in het Italiaans. In duizenden huiskamers vroegen kinderen hun ouders waarom de paus niet zei: 'Bedankt voor de bloemen'. Franciscus had ons deze kleine teleurstelling toch wel kunnen besparen. Het had voor hem een kleine moeite geweest om zijn landgenote, en binnenkort onze koningin, Maxima te bellen en te vragen hoe je Nederland in de Nederlandse taal bedankt voor een 40-duizend bloemen.

door: Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free