Ik wist het (112)

amsterdam building aw

Ik moest opgelucht ademhalen bij het horen van het heugelijke nieuws dat het is toegestaan op 30 april een wit T-shirt te dragen op de Dam in Amsterdam. Speciaal voor die dag heb ik namelijk een fraai wit T-shirt gekocht. Op het shirt staat een leuke tekening en de tekst 'lekker bah'. Zelfs die tekening en die tekst zijn toegestaan. Dat heeft de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan beslist. U kunt het geloven of niet, maar ik mag zelfs een witte ballon dragen en ook met een witte zakdoek zwaaien.

Wit, de kleur van de maagdelijkheid, is door het Republikeins Genootschap gekozen als actiekleur. Door witte kleding te dragen, of met een witte zakdoek te zwaaien of een witte ballon mee te nemen naar de Dam, geeft iemand blijk dat hij of zij de monarchie wil afschaffen. In een land als Nederland, waar vrijheid van meningsuiting wordt gezien als een groot goed, is het toch van de gekke dat een organisatie of een burgemeester mij kan voorschrijven hoe ik mij moet kleden. Voor dat genootschap mag wit dan een actiekleur zijn. Witte is voor mij geen actiekleur. Wit staat me gewoon goed en daarom draag ik vaak witte kleding. Ik kan me voorstellen dat personen in een SS-uniform en een band met een hakenkruis om de arm die de Hitlergroet brengen worden geweerd van de Dam kan ik mij voorstellen. Iemand aanhouden met een wit T-shirt met een tekst die als te kritisch kan worden uitgelegd gaat te ver. In dat geval is zelfs sprake van censuur en daar zijn we in Nederland toch ook geen voorstander van, of heb ik dat mis? Ik mag in een tijdschrift toch ook wel schrijven dat iets lekker bah is.

Ik ben helemaal niet van plan op de Dam te gaan staan en dan 'boe' te roepen. Zou ik dat van plan zijn wordt mij daartoe de gelegenheid geboden. De politie zal daar niet tegen optreden. Zelfs de politie ziet wel in dat de monarchie daaraan niet ten onder zal gaan.

Gelukkig heeft de burgemeester van Amsterdam ingezien dat een wit T-shirtje met een tekst moet kunnen. Het beroerde is dat ik niet samen met mijn twee vrienden op de Dam mag staan. Dat zou kunnen worden uitgelegd als een demonstratie en demonstreren op de Dam is 30 april verboden. Voor eventuele demonstranten zijn zes plekjes in de stad aangewezen waar demonstreren zal worden toegestaan. In alle gevallen, zo verzekerde de burgemeester, zal de politie relaxed en redelijk optreden. Wat hij daar onder verstaat zal de 30-ste wel blijken.

door:Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free