Ik wist het (91)

view

Ministers, staatssecretarissen, kamerleden zijn zelfs met geweld amper te bewegen om vroegtijdig op te stappen. Het pluche werk in de landelijke politiek als een magneet. Na een loopbaan in de landelijke politiek volgt meestal een goed betaalde baan in het bedrijfsleven. Heel soms ontkomt ook een landelijke politicus er niet aan om op te stappen, dan moet er echter minimaal sprake zijn van een misdaad, corruptie of fraude. In een enkel geval is het voldoende als duidelijk wordt dat er is gelogen over de achtergrond van betrokkene. In vrijwel alle andere situaties blijft men zitten totdat er nieuwe verkiezingen komen.

Dit heeft zijn voordelen. Na een bepaalde periode kan worden gezegd dat er sprake is van ervaren politici.
Totaal anders blijkt dat te gaan in de regionale politiek. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2010) blijkt al een kwart van alle gekozen gemeenteraadsleden te zijn opgestapt. Een deel heeft het raadslidmaatschap gebruikt als een simpel opstapje naar een goed betaalde baan als wethouder. Wie herinnert zich in Winterswijk niet de kwestie rond de fractievoorzitter van Winterswijks Belang. Die stapte op omdat hem niet werd gegarandeerd dat hij na de verkiezingen kon rekenen op een baan als wethouder.

Het raadslidmaatschap ruilen voor een baan als wethouder betekent in veel gevallen dat de 'het beste paard van stal' de raad verlaat. Voor dit raadslid in plaats komt iemand met minder kwaliteiten. Had hij meer kwaliteiten gehad, had hij hoger op de lijst gestaan of was wethouder geweest. Hoe meer raadsleden tussentijds opstappen hoe sneller de kwaliteit van een gemeenteraad verzwakt, dat kan niet anders. Vooral in kleine gemeenten haken tussentijds veel raadsleden af.

Het kan voorkomen dat er hier en daar een raadslid om privé-redenen moet besluiten op te stappen. Merkwaardig vind ik evenwel dat raadsleden na twee jaar of nog korter opstappen omdat zij het raadswerk niet kunnen combineren met het eigen werk. Dat konden zij toch voorzien toen zij zich op de kieslijsten lieten zetten. Waarom wilden ze zo graag raadslid worden? Het zou mij niet verbazen indien onderzoek zou uitwijzen dat menigeen zitting neemt in een gemeenteraad op basis van oneigenlijke gronden. Het klinkt namelijk zo goed als je zegt dat je in de gemeenteraad zit. Het staat zo goed op je CV als er staat dat je in een gemeenteraad hebt gezeten.

Hier ligt een taak voor de politieke partijen. Zij zijn zich nu aan het voorbereiden op de volgende verkiezingen. Laten zij meer werk maken van het selecteren van kandidaten die op de kieslijsten komen. Laat potentiële kandidaten aangeven waarom zij het werk als raadslid zo belangrijk vinden en waarom zij zich daarvoor beschikbaar stellen. Geef ze te kennen dat ze niet als wethouder in aanmerking komen als ze eenmaal gekozen zijn. Op den duur is het dan niet uitgesloten dat een gemiddelde gemeenteraad in Nederland weer gaat functioneren als een gemeenteraad zoals bedoeld in de wet en niet als naaikransje. Misschien krijgen we dan weer gemeenteraden die een college van b en w durven te weerstaan en zich niet aan de kant laten zetten en zich laten misleiden.

door: Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free