Ik wist het (89)

600-hondje

Met groot enthousiasme is in Winterswijk gereageerd op een voorstel van het CDA in de gemeente Lingewaal. Deze partij is de overlast door hondenpoep op straat meer dan zat. Hondenpoep is ook al lange tijd een discussie-onderwerp in de raad van Winterswijk. Zowel in Lingewaal als Winterswijk zijn genomen maatregelen tot op heden niet afdoende gebleken. Nog altijd schijnen mensen bij iedere wandeling uit te glijden over drollen. In Lingewaal wil men het probleem rigoureus aanpakken. Van alle honden in de gemeente moet, als het aan het CDA ligt,een DNA-profiel worden gemaakt en worden opgeslagen in een DNA-bank. Vindt de politie een drol op een ongewenste plaats wordt deze meegenomen en naar een laboratorium gebracht. Het DNA kan dan worden vergeleken met de DNA-profielen in de bank. Is er een match gaat het rechtstreeks naar de eigenaar van de bij de drol passende hond die vervolgens een dikke bon krijgt en niet te vergeten het restant van de drol in het zakje.

In Winterswijk wordt door meerdere raadsleden overwogen met een vergelijkbaar plan te komen. Hier wil men het plan zelfs breder maken. Ook katten zouden er in moeten worden meegenomen.

Het hele idee zou zelfs een positieve bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid. Om de regels te handhaven zullen speciale ambtenaren moeten worden aangenomen die de hele gemeente doorstruinen op zoek naar 'illegale' drollen. Ook zijn er gelet op het huidige aantal drollen zeker twee deskundigen nodig voor het verzamelen van het DNA, het opslaan daarvan en bij een overtreding het vergelijken van het DNA.

Deze speciale hondendrollenbrigade moet voor het publiek goed herkenbaar zijn. Als het publiek struikelt over een drol weet het wie er kan worden aangesproken.

Natuurlijk vraag het instellen van een dergelijke brigade in het inrichten van een laboratorium een paar cent, maar tja, voor niets gaat de zon op. Locaties om dit nieuwe ambtelijke apparaat onder te brengen zijn er in Winterswijk voldoende. Wat te denken van het voormalige gemeentehuis, de voormalige Beatrixschool, de voormalige school aan de Zonnebrink of één van de vermoedelijk te sluiten basisscholen in het buitengebied en ga zo maar door. Volop keuze.

Er wordt al overwogen om samen met een delegatie uit Lingewaal een werkbezoek te brengen aan Petck Tikva. Waarom, en waar dat plaatsje ligt? Het plaatsje ligt in Israel. Daar is een aantal jaren geleden een dergelijk DNA-project uitgevoerd.
Gelukkig moet de gemeenteraad nog over het voorstel in worden een beslissing nemen. Niet iedereen is bij het uitglijden over een drol op z'n hoofd gevallen en heeft daar een beschadiging van de rechter hersenhelft aan overgehouden.

door: Johan Winkelhorst


« Terug naar het artikel
Advertenties
Advertenties
Delightnet Home Automation for free