GROENLO- De Slag om Grolle beleefde vandaag alwwer zijn tweede dag. ook deze zaterdag hing in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de Zaterdag was de grote veldslag.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groenlo (vroeger Grol geheten) waarbij honderden acteurs de gebeurtenissen v...
DOETINCHEM - Wordt de Achterhoek de eerste plattelandsregio waar massaal duurzame deelvoertuigen gedeeld worden? Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en tevens voorzitter van 8RHK-ambassadeurs gaat de uitdaging aan met de inwoners.
Hij daagt iedere Achterhoeker uit mee te doen: honderd duurzame deelvoertuigen voor de Achterhoek. Volgens Boumans hebben veel inwoners behoefte aan vervoer. Dat kan zijn naar werk, het ziekenhuis of naar sportverenigingen.
'Wat is...
GROENLO- De Slag om Grolle is los gebarsten. Er hangt in Groenlo een fantatische historische sfeer. Het hoogtepunt van de eerste dag was de grote veldslag, die vrijdag middag voor het eerst plaats vond en dit weekend elke middag te zien en te beleven valt.
De Slag om Grolle is een terugkerende historische reconstructie waarbij het Beleg van Grol door Frederik Hendrik uit 1627 wordt nagespeeld. Het centrum van Groenlo is deze dagen autovrij.
De belegering vindt plaats in en rond Groe...
AALTEN - Rust en ruimte om te leven zoals jij dat wilt, met hulp van de samenleving én de gemeente als je dat nodig hebt. Zo zien deelnemers aan ‘U Spreekt’, het inwonerspanel van de gemeente Aalten, hun toekomstige gemeente het liefst. Het inwonerspanel telt ruim 1.300 panelleden. Ruim 80% daarvan vulde eind vorig jaar de vragen in over ‘hun’ gemeente in 2025 en verder. Het college van burgemeester en wethouders gebruikt de uitkomst om een toekomstvisie op te ste...
Omroep Gelderland start in september met een nieuw tv-programma met het thema 'Streektaal'. Op 21 maart dit jaar werden TV-opnamen gemaakt in de winkel van Onnink Textiel aan de Hogestraat in Aalten, waar het dialect en de verkoop van streekprodukten nog aan de orde van de dag zijn. De winkel, waar nu Henk en Riky Onnink de scepter zwaaien is voorzien van een enorme ouderwetse toonbank, waarachter in een schappenkast allerhande textielartikelen netjes geordend zijn. In deze zaak worden anno 2012 nog steeds rode boerenzakdoeken, Grolsche wanten, gebloemde mouwloze jasschorten en lange herenonderbroeken met opening verkocht. Verderop in de winkel staan de rekken met de wat modernere artikelen.
Tot het jaar 1962 ging de vader van Henk Onnink de boer op om textielproducten te verkopen. In november van dat jaar, dus dit jaar precies 50 jaar geleden, kochten hij en zijn vrouw het pand aan de Hogestraat in Aalten en begonnen vanaf dat moment met de textielwinkel. In 1978 nam zoon Henk de zaak over en hij bouwde de textielwinkel uit met het assortiment beddengoed. De winkel van Onnink staat bekend om de gemoedelijkheid en bepaalde gebruiken die in de loop van de tijd traditie zijn geworden. Zo krijgt elke klant bij het vertrek een snoepje aangeboden . Vroeger mochten de klanten kiezen of een Italiano of een rokertje, Caballero zonder filter. Nu al die jaren het ontmoedigingsbeleid voor sigaretten en tabak in zwang is krijgen de klanten er alleen nog het snoepje. De voertaal bij Onnink Textiel is steevast het Achterhoeks dialect. Te zien vanaf september in het nieuwe programma van Omroep Gelderland: 'Streektaal'. Met dank aan Karin Stronks.