
De provincie Gelderland heeft besloten om € 40.000,00 als co-financiering toe te kennen voor de ontwikkeling van twee Erfgoedroutes door de gemeente Aalten. De ene route gaat door Aalten en Bredevoort. De andere door Dinxperlo, De Heurne en langs de groene grens. De routes zijn elk ongeveer 35-40 kilometer. Naast de Provincie dragen de gemeente Aalten, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de VVV Aalten-Bredevoort-Dinxperlo bij aan het project.
De fietsroutes worden door uitgeverij Matrijs vastgelegd in twee boekjes. Specifieke thema's voor de gemeente Aalten, die in de routeboekjes uitgelicht worden zijn: Achterhoeks boerenland, herbestemming, religieus erfgoed, vroege bewoning, landschapsontwikkeling, textielgeschiedenis, vestingverleden en grensligging.
Verbindende schakel
De routes vormen de verbindende schakel tussen de TRAP-route Winterswijk en de Erfgoedroute die momenteel in de gemeente Oost-Gelre in voorbereiding is. Op deze wijze kunnen bezoekers makkelijk van de ene route op de andere overstappen en vormt zich een netwerk in Oost-Achterhoek.
Extra informatie via QR-codes
Naast de routeboekjes is de subsidie onder meer bedoeld voor het herstel van cultuurhistorische (landschaps)elementen, informatievoorziening in het veld en cultuureducatie. Ook wordt er gewerkt met QR-codes. QR staat voor Quick Response en QR-codes werken als een soort barcodes. Door de telefoon voor de QR code te houden krijgt de toerist of recreant extra informatie over de locatie waar hij zich bevindt.
Breed gedragen Erfgoedroutes
Ter voorbereiding op het project is een bijeenkomst gehouden met diverse cultuurhistorische, plattelands- en toeristische organisaties als ook dorpsbelangengroepen. Tijdens deze bijeenkomst is een cultuurhistorische en landschappelijke quickscan van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland aangevuld met inzichten, kennis en kunde van de aanwezigen. Op deze wijze wil de gemeente Aalten tot breed gedragen Erfgoedroutes komen.
Meer informatie over Erfgoedroutes vindt u op www.erfgoedroute.nl.